Albérlet keresés – tippek diákoknak

Július 24-én kiderültek a ponthatárok, izgalmas új tanév indul a felsőoktatásban is. Számtalan egyéb teendő mellett sokaknak az okozza az egyik legnagyobb fejtörést, hogy hol lakjanak szeptembertől, hogy található a legkönnyebben jó albérlet, vagy esetleg kollégiumot válasszanak. Mostani cikkünkben ehhez szeretnénk pár támpontot, hasznos tanácsot adni, hogy könnyebb legyen a választás.

Albérlet vagy kollégium?

Elsőként azt kell eldönteni, hogy albérletet keressünk vagy kollégiumi szobáért jelentkezzünk. Mindkettő megvan a maga előnye és hátránya is, egyéni preferencia kérdése, hogy mi fog beválni a legjobbam.

Az biztos, hogy kollégiumban lakni különleges élmény, folyamatos nyüzsgés, bulik és társaság jár ezzel a élettel. Emellett viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy sokkal kevesebb a személyes tér, házirend van és szabályok, amiket be kell tartani. Nem fogadhatunk vendéget bármikor, a portás figyeli a jövés-menést. Tanuláshoz sem feltétlenül a legideálisabb, sokszor előfordulhat, hogy zavarnak a szobatársak, nehéz a koncentráció.

Hatalmas előnye ezzel szemben, hogy olcsó, rezsire szinte semmit nem kell fizetni, maximum az internetért, és a legtöbb kollégiumi épületből könnyen és gyorsan megközelíthetőek az órák.

Ha az albérletet választjuk, akkor akár saját szobánk lehet, a fürdőszobát is csak néhány emberrel kell megosztani. Nincs napirend, amihez alkalmazkodni kell, nagyobb a szabadság. Ezzel együtt egész biztos, hogy ez a drágább megoldás, a havi bérleti díjon felül a rezsivel is számolni kell.

Mikor keressünk?

Ha eldöntöttük, hogy az albérlet lesz számunkra a megfelelő választás, akkor nem árt tudni, hogy két fő szezonja van az albérletkeresésnek. Az egyik a mostani, nyári időszak, viszont nem szabad sokáig várni. A ponthatárok kihirdetése után rohamtempóban megkezdődik a vadászat, gyorsan fogynak a jó helyen lévő, barátságos árú kiadó lakások. A másik pedig a január-februári időszak, amikor a vizsgaidőszak leteltével sokan kiköltöznek az albérletből, ha befejezték a tanulmányaikat.

Érdemes tehát már most nekiállni a keresésnek és nem halogatni augusztus második felére, főleg ha a budapesti albérletek között keresgélünk. Még akkor is megéri kivenni a szobát vagy a lakást, ha így 1-2-3 heti díjjal többet fizetünk, de biztosítva lesz a helyünk.

Mit vegyünk figyelembe a keresésnél?

Általánosságban olyan szempontokat kell figyelembe venni, mint lokáció, infrastruktúra, fontos a saját igényeink pontos felmérése. A lakás keresés szempontjairól ebben a cikkünkben írtunk nagyon részletesen. Arról pedig, hogy milyen platformon, hogyan lehet hatékonyan keresni, arról pedig itt írtunk nemrég.

Amik ezekhez képest az egyetemi, főiskolás évek alatt bérelt lakások esetében eltérés, azok most jönnek:

  • Keressünk jó előre lakótársat: Ha nem egyedül vennénk ki egy egész lakást, akkor a legjobb, ha már előre keresünk lakótársat és együtt állunk neki a keresgélésnek.
  • Támogatások: Érdemes lehet utánajárni annak is, hogy jogosultak vagyunk-e bármilyen támogatásra a témában!
  • Bejárás: A legtöbb esetben érdemes az iskolához közel keresgélni, a mindennapi ingázás fárasztó és kényelmetlen. Ha ez nem opció, akkor környéken nézzünk szét, ahonnan a tömegközlekedés jó, 1-2 átszállással elérjük a sulit, könnyen be lehet vásárolni. Ha a belvárosi részeken keresgélünk, akkor az éjszakai buli után a hazaút sem olyan fárasztó. 🙂
  • Prioritások: Ezzel a témával kapcsolatban az igazsághoz hozzátartozik, hogy az alacsonyabb árú lakások általában nem olyan jó elhelyezkedésűek, külsőbb kerületekben vannak, a belvároshoz közelebb eső, metróhoz közel lévő lakások viszont drágábbak lehetnek.

Mire figyeljünk, ha megvan a kiszemelt albérlet?

Végezetül van pár dolog, amire ha odafigyelünk, megvédhetjük magunkat az anyagi károktól és a kellemetlen meglepetésektől:

  • Kaució: Szinte minden főbérlő kér kauciót, a mértéke változó, 1-2-3 havi lakbér a legtöbb esetben. Fontos, hogy ez nem “lelakható”, tehát az első havi bérleti díj mellett kell kifizetnünk. Arra szolgál, hogy ha a bérlés időtartama alatt valamilyen kárt okozunk a lakásban, akkor ebből kerül levonásra a helyreállítás összege. Ez egy biztosíték a főbérlő számára, fiatal bérlők esetében pedig általában még komolyabban veszik.
  • Szerződés: Mindig kössünk szerződést, ami mindkét felet védi, nem csak a bérbe adót. Egy jó szerződéssel az elbérlők is biztonságban érezhetik magukat, nem történhet meg például az, hogy egyik napról a másikra új lakást kell keresni.
  • Rezsi, közös költség: Még a megegyezés előtt pontosan kérdezzük ki a bérbe adót, hogy milyen rezsire kell számítani. Ha szükségét érezzük, nyugodtan kérjük el a korábbi pár hónapra vonatkozó számlákat, régebbi épületek esetében a fűtési szezonra vonatkozóan is. A közös költség részleteire is kérdezzünk rá, hiszen a legtöbbször olyan díjakat is kell fizetni minden hónapban a ház felé, amik hosszú távra vonatkoznak, például a felújítási alapba mennek. Ezeket nem elegáns az albérlővel fizettetni, hiszen jó esetben is csak néhány évig tartózkodik a lakásban.
hirdetés