Zöld és okos – új lakópark Újpesten

Napról napra növekszik a figyelem, ami a környezetvédelmet és a Föld állapotát övezi, nagyobb az igény a természetközeli, zöldebb lakóhelyekre is. Ezzel párhuzamosan Budapesten is gombamód szaporodnak az újépítésű ingatlanok, nem ritkán több száz lakásos komplexumok épülnek. Első ránézésre ebben a két irányban nem sok közös van, de a kereslet alakítja a kínálatot, így vannak már rá megoldások.

A modern, kényelmes élettér és a természetközeliség egyesítéséből izgalmas projektek születnek, mint például a Metrodom Panoráma lakópark. Kricsfalussy Tamással, a Metrodom értékesítési igazgatójával beszélgettünk arról, hogy mi inspirálta ezt a kezdeményezést, mit kell tudni a lakóparkról.

Hogyan jött az ötlet, hogy egy ennyire zöld lakópark épüljön a fővárosban?

A Metrodom számára a cég alapításától kezdve fontos volt a zöld környezet, mindig is az épület és a növények egységében gondolkodtunk. Már a legelső, 2013-ban átadott társasházunk, a VIII. kerületi Mátyás tér 10-11. tetejére is kertet álmodtunk, és azóta is igyekszünk a kertészetből mindent kihozni, amit az épületek adottságai és a szabályozás lehetővé tesz. A Metrodom Panoráma azonban ebből a szempontból egészen más léptéket jelent, itt a növények az épületeknek nem a kiegészítői, hanem meghatározó elemei, együtt alkotnak egységes egészet. Zöldfalakkal, homlokzatra ültetett növényekkel több helyen is lehet találkozni, ilyen mennyiségben, illetve minőségben azonban a Metrodom Panorámának egész Európában egyetlen valódi előképe van, a milánói Bosco Verticale („Függőleges Erdő”).

Az épületek homlokzatán, az erkélyekre ültetett 170 fa, illetve az erkélyek vonalában elültetett mintegy 10.000 kisebb növény teszik a Metrodom Panorámát olyan figyelemfelkeltővé, amivel meghatározza Újpest városképét.

Hol helyezkedik el pontosan a lakópark?

Újpest modern, lokális városközpontjaként a Metrodom Panoráma kapcsolja össze a nemrég felújított, történelmi városmagnak számító Szent István teret és a megújuló Duna-partot.

A Metrodom Panoráma szomszédságában, a Váci, az Árpád-, illetve az István út által határolt terület Újpest leghangulatosabb részei közé tartozik, száz éves, műemlék jellegű egyemeletes, illetve az utóbbi 20 évben épült, modern, négy-ötemeletes házak szegélyezik a csöndes, kis utcákat. A közeli, Északi-összekötő vasúti hídon gyalog vagy biciklivel gyorsan a folyó másik oldalán lehetünk, a Hajógyári-szigeten vagy a Római-parton.

Mennyi lakás épül a projekt keretében?

A többfunkciós városközpontban a 632 lakás mellett üzletek, vendéglátóhelyek és irodák kerülnek kialakításra.

Az autóforgalom elől elzárt sétálóteret határoló épületek tornyai 55 méterre magasodva az utcaszint fölé, már messziről magukra irányítják a figyelmet. A 17 emeletes tornyokból lélegzetelállító kilátás nyílik a városra, illetve a Dunára. A sétálótér egyaránt kínál lehetőséget a pihenésre, a közösségi életre, illetve többkorosztályos, modern játszóterével időtöltést a gyerekeknek és szülőknek.

Miben különleges még a Panoráma lakópark?

2016-tól minden, újonnan induló projektünk esetén (Babér utca 13-15., City Home H ütemtől, Berettyó utca 2-8., Lőportár utca 9., Metrodom Panoráma, Metrodom Park) intelligens okosotthon-rendszerrel szereltük fel lakásainkat.

A Metrodom számára az okosotthon egy olyan, valóban intelligens rendszer, amely irányítja a lakás elektromos berendezéseit, világítását, fűtését, és ezáltal kényelmesebbé teszi otthonunkat és energiát takarít meg. Szerintünk nem attól nevezhető egy otthon valóban okosnak, hogy állandóan a telefonunkért kell kapkodni, ha valamit szeretnénk ki- vagy bekapcsolni, ellenőrizni, hanem ha a rendszer úgy tud működni, hogy nem igényli a folyamatos beavatkozást, állítgatást. Ügyfeleink ezért egy minden tekintetben működő, az okosotthonos alapfunkciókat biztosító lakásba költözhetnek be, amelyet igényeik szerint tovább fejleszthetnek, amihez rendelkezésre áll partnerünk támogatása.

hirdetés