Tökéletes konyha – hogyan csináljam?

A magyar háztartásokra kifejezetten igaz, hogy az otthon lelke, centruma a konyha. Nemcsak a családtagokat összekötő és egy asztalhoz ültető étel készül itt minden nap, de sokszor a családi élet központja is, nagy beszélgetések és minőségi együtt töltött idő színtere.

Ezért is fontos, hogy amikor házépítésbe vagy felújításba fogunk, a konyhát minél átgondoltabban tervezzük meg. Praktikus okokat is szem előtt kell tartani, hogy a későbbiekben egy jól használható, szerethető pontja legyen az otthonnak, ahol szívesen vagyunk.

Legyen szó hagyományos kialakítású vagy amerikai konyhás ingatlanról, bizonyos tényezőket jó, ha figyelembe veszünk.

Összeszedtük ezért azokat a tippeket, amiket mindenkinek ajánlunk szem előtt tartani új konyha kialakításánál.

Világítás

Elsősorban azt javasoljuk, hogy ha lehetőségünk van rá, akkor olyan helyet találjunk a konyhánknak, ahol minél több természetes fényt kap a nap folyamán. Nagy ablakok a pult fölött minden konyhatündér álma, de nem mindig van lehetőségünk így kialakítani a konyhát, pláne, ha felújításról van szó és ma már a legtöbb családra jellemző, hogy a főzések (főként a hétköznapokon) este zajlanak a sűrű időbeosztás és a hosszú munkaórák miatt.

Így a legjobb, amit tehetünk, hogy körültekintően megtervezzük a világítást a konyhában. Legtöbbször nem elegendő a mennyezeti világítás, hiszen a falra függesztett szekrények és sokszor mi magunk is árnyékolunk munka közben. Rengeteg lehetőség van a munkapult fölé világítótesteket szereltetni és jó hír, hogy ezeket utólag is beszereltethetjük.

Térkihasználás

A konyha megtervezése során alapvetően fontosabb a használhatóság, mint a dizájn, így elsősorban arra fókuszáljunk. Három fix eleme van minden konyhának, ez a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény. Igyekezzünk ezeket úgy elhelyezni, hogy nagyjából egy háromszögben helyezkedjenek el, így lesz kényelmes a munka. Ezek mellet a legfontosabb, hogy annyi munkafelületet alakítsunk ki, amennyit csak lehet. Ez főleg a kisebb lakások kisebb konyhájában lehet kihívás, de hoztunk pár praktikus példát:

          

 

Ha sikerül a lehetőségekhez mérten jól kialakítanunk a konyha elosztását és a konyhapultokat, az már fél siker, de a mindennapok során törekedjünk arra, hogy hagyjuk is szabadon a pultot, hogy megtartsa funkcióját. Sok háztartásban rengeteg kis konyhai gép, mint pl. kenyérpirító, robotgép, szendvicssütő, stb. kint van a pulton, pedig ezeket nem használjuk minden nap és a hasznos felületből vesznek el.

Tárolóhelyek

Ahogy az előző bekezdésben már szóba is került, a harmadik legfontosabb szempont egy konyhánál, hogy minél több, jól használható tárolóhelyünk legyen. Szuper megoldások vannak már erre, sokszor az elsőre lehetetlennek tűnő sarkokat is praktikusan be lehet rendezni. Igyekezzünk végiggondolni, hogy mik azok az eszközök, amiket nap, mint nap használunk, ezeknek mindenképpen tervezzünk jól elérhető helyet.

Sajnos az új építésű lakásokban megfigyelhető, hogy a tervezők nem alakítanak ki tárolóhelységet a lakásokban, így nem csak a konyhai eszközök elhelyezésére kell gondolnunk, de az éléskamra/spájz funkcióját is be kell építenünk a konyhába.

Ha ezeket a szempontokat szem előtt tartjuk, jó eséllyel lesz egy olyan konyhánk, ahol szívesen töltünk időt és éveken át kellemes része lesz az otthonunknak.

Képek forrása: Pinterest.com

 

hirdetés