Okos otthon – Modernizálás, gazdaságosság és értéknövelés egyben

Új vagy meglévő ingatlanunkkal kapcsolatban ma már számos olyan lehetőség áll rendelkezésünkre, ami a saját kényelmünk és biztonságunk mellett a fenntarthatóságat is támogatja.

Kisebb-nagyobb mértékben már a legtöbb újonnan épült ingatlanban fellelhetők ezek a megoldások, ezért érdemes foglalkozni velük. Első ránézésre talán bonyolultnak, túl modernnek és ezzel együtt drágának tűnhetnek, de ha részleteiben megvizsgáljuk ezeket az okos megoldásokat, láthatjuk, hogy már széles körben elérhetőek az igényeinkhez mérten.

A jövő megoldásai már a lakosság számára egyre inkább megfizethető áron elérhetőek és hosszú távon rendkívül hasznosak. Ilyenek például a megújuló energiaforrások, intelligens biztonsági rendszerek, vagy egyszerűen a kényelmi szempontokon alapuló okos eszközök, illetve ezek kombinációi.

A felsorolt megoldások egymást kiegészítve tudják a legmagasabb hatékonyságot elérni, így az adott épülethez mérten legalkalmasabb céget megtalálva könnyen összeállítható egy gazdasági-kényelmi-biztonsági és környezetvédelmi szempontokból is kiváló rendszer.

Összeszedtük, hogy az egyesek eszközök/rendszerek hogyan tehetik egyszerűbbé, kényelmesebbé vagy épp gazdaságosabbá életünket:

Kényelem és biztonság

A nyílászárók és redőnyök, áramforrások, a riasztórendszer, öntözőrendszer és egyéb, a házhoz kapcsolódó elektronikai rendszerek távolról és egy eszközről irányíthatók. Képzeljük el, hogy a nap végén nincs szükség a zárak ellenőrzésére, nem kell a redőnyöket szobáról szobára járva egyenként leengednünk, hanem egy gombnyomással megtehetjük mindezt akár az ágyban fekve. További előny, hogy napközben vagy akár hosszabb távollét, pl. nyaralás alkalmával sem kell aggódnunk, mindent ellenőrizhetünk néhány gombnyomással.

Gazdaságosság

A modern okoseszközök nem csak kényelmesek, hanem hosszú távon gazdaságosságot is hoznak és környezetvédelmi szempontól is kiemelkedőek. Hoztunk erre néhány példát:

  • A megújuló energiaforrások 7-12 év alatti térülnek meg, ami elsőre hosszú időnek tűnhet, de egy új otthon építésénél vagy átalakításánál sem pár évre tervezünk.
  • A szigetelés és fűtéskorszerűsítés segítségével hatékonyságnövelés érhető el, ami nem csak a számláink összegén fog meglátszani.
  • Az okoseszközökkel hőérzékelés és -szabályzás, valamint világításvezérlés is lehetséges távolról, ami szintén javítja az energiamenedzsmentet.
  • Az okos kerti eszközök, pl. az öntöző rendszer és az időjárás érzékelő jelzése alapján gazdaságosabbá válhat a locsolás.

Fenntartható fejlődés

Amellett, hogy ezek az okos rendszerek megújuló energiaforrásokon alapulnak részben (pl. napelem), főként a hatékonyságon van a hangsúly: a szigetelés és a fűtéstechnika korszerűsítése az első lépés, majd ezt követően a hőszabályozó és a világításvezérlő rendszerekkel optimalizálhatjuk az energiafelhasználást az ingatlanban.

Értékállóság

A fenti előnyök mellett azt is tartsuk szem előtt, hogy ha ilyen okos rendszerekkel fejlesztjük ingatlanunkat, akkor az értéknövelés mellett jó befektetést is csinálunk. Évek alatt természetesen csökken ezeknek az eszközöknek is az értéke, de messze nem az ingatlanpiaci árak ingadozásának ütemében.

Ha mindezek alapján szeretnénk további információt gyűjteni az elérhető rendszerekről, akkor vegyük fel a kapcsolatot néhány szakcéggel. Számos különböző konstrukcióval találkozhatunk a piacon az eltérő igényeknek megfelelően. Ilyen például a SmartHOMiE is, amely amellett, hogy német, osztrák és francia eszközökkel dolgozik, amelyek garantálják a megbízhatóságot és a minőséget, degresszív költségszerkezettel ad ajánlatot. Ennek lényege, hogy minél komplexebb csomagot állítunk össze a saját igényeink alapján (vagy a meglévő fix csomagokból is választhatunk), annál előnyösebb árhoz juthatunk.

 

 

hirdetés