Tippek a tökéletes babaszobához

A babavárás egyik legizgalmasabb része a babaszoba kialakítása. Ilyenkor az anyukák legnagyobb része fészekrakó módba kapcsol, ez pedig sokszor indokolatlan költekezést eredményezhet. Hogy ne legyen pénzkidobás a vége, összegyűjtöttünk pár hasznos tippet gyakorló anyukáktól.

A legfontosabb bútorok

Egy praktikus babaszobának három olyan része van, ami a legtöbbek szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy kényelmesen tudjuk használni a mindennapokban. A legegyértelműbb ezek közül a kiságy, hiszen a kisbabák egy napjuk nagyjából kétharmad részét alvással töltik, ennek pedig jó részét a kiságyban fekve teszik majd. A következő nagyon fontos rész az a sarok, ahol szoptatás/etetés zajlik majd. Végül, de nem utolsó sorban pedig szükség lesz tárolóhelyekre, szekrényekre, fiókokra, kosarakra, ahol a baba mindennapjaihoz szükséges ruhákat, felszereléseket tárolni tudjuk.

Kiságy

A kiságy az egyik legdrágább darab lehet a szoba berendezésekor. Igyekezzünk ne a dizájnt figyelni elsősorban, hanem a funkcionalitást és a biztonságot. Hogy ez mit is takar? Legyen egy stabil kiságyunk, aminek állítható a rácsa. Így nem csak újszülöttkorban használható majd, hanem a gyermek növekedésével együtt alakíthatjuk át az igényeinek megfelelően. Az igazán figyelmes gyártók arra is hangsúlyt fektetnek, hogy a gyártáshoz használt anyagok bababarátok legyenek (például a festék, amivel bevonják a faanyagot), így nem kell aggódnunk. Jobbat fog aludni a baba, ha alulról szellőzik a kiságy, és persze kell bele egy kifejezetten babák számára kialakított matrac is.

Etetősarok

Az alvás után a második legtöbb idő a baba etetése, ezért jó, ha olyan helyet alakítunk kis a babaszobában, ami az anyukának is kényelmes. Szoptatás/etetés közben szinte alig tud mozogni a kismama, így fontos egy jó fotelt beszerezni, egy puffal vagy lábtartóval. Nem feltétlenül érdemes kifejezetten szoptatós fotelt venni. Ezek általában elég drágák és nem is igazán szépek, így a szoptatási időszak után nem fogunk tudni mit kezdeni vele. Tökéletesen megfelel egy hagyományos fotel vagy hintaszék, csak legyen kényelmes! Legyen hozzá például egy párna is, amivel tudjuk támasztani a derekat. Hasznos, ha egy kis asztalt is beszerzünk mellé, amin lesz elég hely némi enni- és innivalónak a kismama számára, esetleg elfér rajta pár újság vagy könyv is.

Tárolás

Egy pici babának meglepően sok apróságra van szüksége. Szerezzünk be olyan fiókos és polcos szekrényeket, amik könnyen használhatóak, hiszen elég sűrűn fogjuk egy kézzel nyitogatni őket. Jó ötlet, ha tető nélkül kosarakat vagy dobozokat használunk, ezek elnyelik az apróságokat, de egyszerűen hozzáférhetünk a tartalmukhoz. Ide sorolhatjuk még a pelenkázó asztalt vagy szekrényt is. Rengeteg helyen árulnak kifejezetten erre kifejlesztett szekrényeket, ezek azonban nem mindig indokoltak. Ha szeretnénk ezen spórolni, elég lesz egy hagyományos kis szerkény vagy komód, amit ki lehet egészíteni egy pelenkázó rátéttel. A pelenkázós időszakot követően a rátétet eltávolítva van egy teljesen jól használható, normál szekrényünk.

Hasznos kiegészítők

Az alapvető bútorkon kívül persze sok mást is be lehet még szerezni, ami a baba és a szülők kényelmét szolgálja. Ezek közül a leghasznosabbnak ítéltek a következők: éjjeli fény és fehér zaj gép. Az éjjeli fény nem csak a baba nyugalmát segíti éjjel, hanem a szülőknek is segítség, hogy ne teljesen sötétben kelljen bebotorkálni a babaágyhoz. Általában kellemes meleg, sárgás fényük van, ami nem zavarja az alvást.

A fehér zaj nagyon sok babának (és felnőttnek is) is segít az elalvásban és nyugodt alvásban. A fehér zaj mellett kevésbé zavaróak a külső hangok (csengetés, telefoncsörgés, beszűrődő beszéd), de óvatosan kell használni, nem ajánlott közvetlenül a kiságy mellé tenni és mindig alacsony hangerővel működjön, különben fennállhat a halláskárosodás veszélye.

Fontos az is, hogy a szoba és az egész lakás is bababiztos legyen, ebben a cikkben arról olvashatunk, hogy lehet biztonságossá tenni az otthonunkat.

A babamonitorok is eléggé elterjedtek, rengeteg típusból választhatunk. Az egészen egyszerűtől a színes képet és hangot közvetítő típusokig minden elérhető, sőt még olyan is van, amin keresztül beszélhetünk a babához.

Az ezek közötti választás mindig egyedi igények és persze pénztárca kérdése. A babákra épülő iparág arra van berendezkedve, hogy minél több pénzt költsenek a boldog várakozásban a szülők, de némi odafigyeléssel és racionalitással megelőzhetjük, hogy felesleges költségekbe verjük magunkat.

hirdetés