Saját birtokközpont építését is támogatja az állam?

Idén július 1-től igényelhető az ún. falusi CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény), melynek célja a gyermekvállalás ösztönzése mellett a falvak elnéptelenedésének megállítása. Aki ügyesen használja fel, az egy kisebb birtokot építhet fel a segítségével – na persze sok kötöttséggel kell számolnia.

A falusi CSOK-ból akár egyhektáros földdel is vehetünk tanyát, és a felújításra is futja belőle

A falusi CSOK lényege, hogy ha valaki olyan településen vásárol lakóingatlant, ahol kevesebb, mint ötezren laknak, akkor a gyermekek (vagy a vállalt gyermekek) számától függően, állami támogatást kap. Ez az összeg akár 10 millió forint is lehet. Ha új építésű házról van szó, a teljes összeget lakásvásárlására lehet felhasználni. Ha használt, akkor legfeljebb a felét, viszont a fennmaradó összeget a felújításra lehet költeni.

Az érintett települések listáját megtalálni a kormany.hu oldalon. A költözzbe.hu portál adatbázisában jelenleg több mint nyolcezer olyan ingatlan szerepel, amelynek megvásárlásakor igénybe vehetjük a támogatást.

Vesz nekünk az állam egy birtokot?

Valószínűleg számos falusi porta – parasztház, Kádár-kocka, új építésű ingatlan – fog gazdára találni. Van azonban egy érdekes kitétele a jogszabálynak: tanyák esetében nem nézik, hogy mekkora település körzetében helyezkedik el az ingatlan, az bárhol lehet az országban.

A tanyák jellemzően kiterjedt – több ezer négyzetméteres, vagy akár egyhektárosnál is nagyobb – földterülettel rendelkeznek, és az áruk viszonylag alacsony, mivel kívül esnek a lakott területeken. Sokuk pár millió forintért megvásárolható.

Adja magát a kérdés: megtehetjük-e azt, hogy veszünk magunknak egy tanyát kevesebb mint öt millió forintért, és utána több mint öt millió forintból felújítjuk, miközben az egészet fedezi a falusi CSOK? Egyszóval építhetünk-e magunknak birtokot, ingyen? Elvileg igen.

A költözzbe.hu oldalán mintegy száz ilyen ingatlant találni szerte az országban, többükhöz jelentős földterület kapcsolódik. Ám valójában nem mindegyikre lehet falusi CSOK-ot igényelni, még akkor sem, ha megvan a 10 millió forinthoz szükséges három gyermek (vállalása).

Figyelni kell ugyanis az alapterületre is.

Mire jó a tanya?

A klasszikus tanyák eredetileg nem családi háznak épültek. Arra szolgáltak, hogy a falutól vagy mezővárostól messze eső földekre ne kelljen minden nap kijárnia a gazdának. A céljuk annyi volt, hogy legyen egy ideiglenes lakóhely, ahol az idénymunkák idején megszállhatnak. Később aztán sokukat kibővítették, és állandó szállássá alakították: ezekbe aztán az teljes család kiköltözhetett egész évre.

A piacon található olcsó tanyák azonban jellemzően nagyon kicsi házak. Ennek azért van jelentősége, mert a jogszabály szerint csak 60 négyzetméternél nagyobb lakóházakra kérhetünk támogatást három gyerek esetén.

Márpedig a régi tanyák közt nem ritkák a 20-30 négyzetméteresek, de könnyen találni olyat is, ami mindössze 11 négyzetméteres! Igaz, előírásoknak megfelelő ingatlan is szép számmal akad. A fenti menetet több tucat ingatlannál el lehet játszani. De hol?

Az Alföld, ahol ingyen juthatunk felújított tanyához

A keresési feltételeknek (5 millió forintnál olcsóbb tanya, 60 négyzetméteresnél nagyobb épülettel) több tucat ingatlan felel meg. Egy-két kivételtől eltekintve, kizárólag alföldi tanyákról van szó. Több közöttük olyan város külterületéhez tartozik, ahol amúgy nem lehetne igénybe venni a falusi CSOK-ot. Ilyen például Kecskemét, Szeged, Kiskunfélegyháza vagy Nyíregyháza. Jellemzően az 50-es, 60-as években épült házakról van szó, de akadnak rendszerváltáskori, sőt, 19. századi épületek is.

Többségük persze rendkívül rossz állapotban van, igaz, a támogatásnak köszönhetően a vételárnál is több pénz áll rendelkezésre a felújításra. Vannak azonban már most is beköltözhető ingatlanok.

Például a Bács-Kiskun megyei Tázláron egy kétszobás családi ház 2,3 millióért, közel háromezer négyzetméter földdel; vagy vehetünk 120 éves, nádfedeles házat a Nyíregyháza melletti Nagycserkeszen 3,8 millióért, majdnem egyhektáros birtokkal.

A dunántúli kivételek közt is akadnak érdekes ajánlatok. A Dráva mellett, a Baranya megyei Gordisán 4,4 millió forintért kínálnak szép állapotban levő tanyát, fúrt kúttal, kerti kemencével, gyümölcsössel.

Persze ezeknek az ajánlatoknak az értékét csak az adott hely ismeretében lehet eldönteni. Egy tanya esetében a lokáció sokkal fontosabb, mint egy városi lakásnál. A falusi CSOK-kal Budapestről kiköltözőknek nem biztos, hogy ezek az önrész nélküli tanyavásárlások jelentik a megoldást, de a helyben maradásban sokat segíthetnek.

Aki tanyák környékén él, és jól ismeri a helyi adottságokat, annak mindenképpen érdemes megfontolnia ezt a támogatási rendszert.

hirdetés