Őszi feladatok a kertben

Csípős reggelekkel, napsütéses nappalokkal, vagy éppen szürke esőkkel köszöntött be az ősz. A természet a télre készül, de a kerti munkák ilyenkor sem szünetelnek. Segíthetünk a kertünknek felkészülni a télre és az új termőidőszakra. Lássuk milyen feladatok állnak még előttünk!

Őszi termények betakarítása:

Kezdjük a kertészkedést az őszi termények betakarításával. A gyümölcsök közül az alma, körte, szőlő, szilva és dió összegyűjtése ősszel történik. A zöldségeskertben pedig vár ránk sok burgonya, káposzta, sárgarépa, sütőtök, cékla és hagyma.

Őszi rendezés a kertben:

Ne maradjon a talajon a kerti hulladék, az elszáradt növényekre és a lehulló falevelek sem. Sajnos a gyepnek nem tesz jót a levéltakaró. Amit csak tudunk komposztáljunk!

Csodás budaligeti eladó ház parkosított kerttel. Az őszi kertgondozás itt sem maradhat el.

Talajápolása:

A talajgondozás első lépése, hogy eltávolítjuk az elszáradt növényeket, majd a megtisztított talajt felássuk. Szinte új vérkeringést kap és egyensúlyba kerül a vízellátása. Ősszel komposzttal vagy istállótárgyával érdemes táplálni a termőföldet.

Ültetés:

Van néhány olyan növény, amit még a fagyok előtt ültethetünk. Ilyen többek között a káposzta, cserjék, gyümölcsfák stb.

Ezen a mesebeli telken gyümölcsfákon túl még fenyők, ciprusok, cédrusok, tuják, díszalmák, díszcseresznyék, japán juharok, magnóliák, szilfák, tömérdek levendula, hortenzia, árnyékliliom, bazsarózsa, hibiszkusz, sokféle örökzöld és lombhullató bokor, hagymás növények, szamóca, málna, szeder, fekete berkenye, 15 féle csemegeszőlő is megtalálható.

Fagyvédelem:

Ne feledkezzünk meg a fagyvédelemről sem, hiszen néhány növény igényli az átteleléshez a megfelelő gondozást. Cserepes növényeket zárt helyre érdemes tenni, az évelő nővények visszavágása. A fagytűrő növények tövének takarása mulccsal vagy levelekkel.

hirdetés