Lehet a kis fürdőszoba is kényelmes

Valljuk be, kevesen vagyunk olyan szerencsések, hogy tágas és napfényes fürdőszobánk legyen. Amíg a szabadon álló fürdőkád és a kétszemélyes, besétálós zuhanyzó álom marad, addig hoztunk pár tippet, hogy a kisebb alapterületű, nem annyira előnyös tulajdonságú fürdőszobánkból is ki tudjuk hozni a maximumot. Hiszen ebben van az igazi kihívás, igaz?

Világosítsunk!

Sajnos gyakran előfordul, például a budapesti lakásokban is, hogy a fürdőszoba nem kap ablakot, így nélkülöznünk kell a természetes fényt. Ha ez a helyzet, akkor minden eszközt fel kell használnunk arra, hogy a helyiség világosabbnak hasson. Mivel lehet ezt elérni?

Válasszunk világos színeket, ne csak a berendezésekhez, hanem a falra is. Ha a praktikum jegyében teljesen ki szeretnénk csempézni, akkor válasszuk ugyanazt a követ a padlóra is és a falra is. Legyen ez egy világos színű burkolat, minél kevesebb mintával. Ha spórolni szeretnénk a burkolaton, vagy egyszerűen csak soknak találjuk a teljes falfelületen, akkor csak a fal magasságának a feléig rakassuk a csempét, a fölötte lévő rész pedig legyen világos színűre festve vagy fehér.

Fontos a térérzet

Jól bevált trükk, hogy helyezzünk el nagyobb tükröket a kisebb szobákban, ez szuperül alkalmazható a fürdőszobában is. Minél nagyobb, annál jobban növeli a térérzetet. Ezzel együtt tartsuk azt is szem előtt, hogy nem érdemes túl sok bútort bezsúfolni a kis térbe, csak összenyomná. Igyekezzünk kevés dolgot elhelyezni, ha több tárolóhelyre van szükségünk, akkor lehetőség szerint csináltassunk méretre készült bútort, amivel kihasználunk minden teret. Ez remek megoldás lehet például tetőtéri fürdőszoba esetén is, ahol a döntött falak miatt kevesebb a kihasználható tér.

Trükkös megoldások

Ahhoz, hogy a legjobban kihasználjuk a rendelkezésünkre álló (nem túl sok) teret, nem csak a bútorok méretével lehet operálni. Helyet spórolhatunk funkcióvesztés nélkül, ha például rejtett csaptelepeket építtetünk be, és ezekhez kisebb méretű, vagy széles, de nem túl mély mosdókagylót választunk. Ha szeretnénk élvezni a fürdőkád kényelmét, de a teljes értékű zuhany előnyeiről sem mondanánk le, akkor kombináljuk a kettőt! Valószínűleg senki számára nem újdonság, amikor a fürdőkád zuhanyzó funkciót is kap, de a mi kedvencünk ez a különleges megoldás:

A fürdőkád előtt kapott helyet a zuhanyzó, a megemelt szintnek köszönhetően elkülönül, de a sima üveg elválasztó falnak köszönhetően mégsem vesz el a térből. A világos színek használatáról és a rejtett csaptelepekről már írtunk fentebb, ebben a fürdőszobában szépen megvalósították mindkettőt.

Tippjeinkből többet is csodásan valósítottak meg ebben a 6. kerületi eladó téglalakásban:

 

A felhasznált színek világosak, a falszélességű tükör praktikus és tágasabb érzetűvé teszi a fürdőt. A csaptelep és a bútorok is egyszerűek, a fa pult kicsit megtöri a fehér és szürke színek ridegségét.

Borítókép forrása: homeadore.com
Képek forrása: idealhome.co.uk; bowerbirdarchitects.com
hirdetés