Kandalló helyett – ötletek hideg téli estékre

Ki ne szeretne a közelgő hideg téli estéken egy meleg takaró alatt, forró teát szürcsölgetve bekuckózni a kandalló előtt? Ha őszinték akarunk lenni, ezek közül a meleg takaró és a tea könnyen megoldható, a kandalló azonban már eggyel nehezebb. A lakások legnagyobb része nem rendelkezik a megfelelő kialakítással egy kandallóhoz, de a családi házakban is igen nagy munka utólag kialakítani egyet, ha az építkezés során nem gondoltunk rá.

Ettől függetlenül nem kell lemondanunk erről a kellemes hangulatról, létezik már néhány alternatív megoldás, amiket most összegyűjtöttünk.

Elektromos kandallók

Számos lakberendezési és barkács áruházban kaphatóak elektromos kandallók. A paletta elég széles, a kisebb méretű, olcsóbb típusoktól a szinte teljesen élethű darabokig minden megtalálható. Ezek az eszközök fűtésre nem alkalmasak teljen mértékben, némi melegedésre azért van lehetőség előttük. A beüzemelésüktől sem kell tartani, semmilyen szaktudás nem szükséges hozzájuk, főleg a nem beépített, különálló típusokhoz, hiszen csak áramhoz kell csatlakoztatni és máris működnek.

     

Bioetanolos kandallók

A bioetanollal működő kandallók viszonylag újak a piacon. Legnagyobb előnyük, hogy valódi láng ég bennünk, tehát meleget is adnak, viszont mindezt füstképzés nélkül. Ez teszi lehetővé, hogy utólag, bárhová beépítésre kerüljenek, hiszen nem szükséges hozzá kémény. Többféle verzióban elérhetőek, kültéri és beltéri is létezik belőlük, sőt hordozható (tehát nem igényel rögzítést) és asztali verzió is. Ennek megfelelően az áruk is széles skálán mozog. Mindenképpen az egyik legjobb alternatívát jelentik, hiszen a kényelmes működtetés mellett még környezetbarát termék is.

     

Dekorkandalló (akár házilag)

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha dekorkandallót készítünk, akár házilag. Ezek lényege, hogy megteremtik a kandalló illúzióját, pl. gyertyákkal vagy akár fényfüzérekkel, de valódi fa tüzelésére és kéményre nincs hozzá szükség. A lakberendezési üzletekben találhatunk készen kapható kereteket hozzá, ami mi magunk egészíthetünk ki további dekorációs elemekkel, de ha van hozzá kézügyességünk, magát a kandalló formát is elkészíthetjük házilag például gipszkartonból vagy hungarocellből. Számos ötletet találhatunk különböző weboldalakon, például itt.

    

Ihletként pedig hoztunk néhány szuper ingatlant, ahol már a kivitelezéskor gondoltak egy kandalló beépítésére:

Felújított budapesti téglalakás bioetanol kandallóval

Szentendrei luxus családi ház

 

Képek forrása: Pinterest.com
hirdetés