Jött a CSOK-bővítés, célkeresztbe kerülhetnek a nagy házak is

Az új családtámogatási feltételek elérhetővé teszik a 150 nm-nél nagyobb használt családi házak egy kisebb részét. A 70-es és 80-as években épült, most többségében kihasználatlan ingatlanok zömének sorsa ugyanakkor megpecsételődni látszik, jó részük forgalomképtelen – derül ki a Költözzbe.hu lakásportál friss felméréséből.

A hirdetési portál az elmúlt hat év árváltozásait vizsgálta a 150 nm-nél nagyobb családi házak piacán. Szakértői megállapították, hogy az általában nappali+4-6 szobás ingatlanok átlagos ára a nagyobb és a közepes városokban együtt mozgott és a 46-52 millió forint közötti sávba emelkedett, ami kb. 23-30 százalékos drágulás a 3 évvel korábbihoz képest.

A nagy lélekszámú megyeszékhelyeken – részben a nagyobb kínálat miatt – a sáv alsó végéhez közelítenek az árak. Összehasonlításul Budapesten ebben a kategóriában – nyilván erős területi szórásban és a műszaki felszereltségtől is függően – 68 millió forint az átlagár, de jellemzőbb a 85-90 milliós ár. A luxus kategóriában nem ritka a 250-300 millió forint sem.

A KSH 2015-ös adatai szerint Magyarországon a teljes, 4,4 milliós lakásállományból kb. 2,7 lakás található 1-3 lakásos épületben. Arról nincs pontos adat, hogy az önálló családi házak száma mennyi, de kb. 1,9-2,1 millióra tehető. Ennek a tömegnek kb. 8-10 százaléka (kb. 200 ezer) tartozik a 150 nm-nél nagyobb, általában több szintes kategóriába. Állapotuk – a luxus kategóriát kivéve – általában közepes, 20-25 százalékuké rossz, viszonylag kevés a belső variálási lehetőség és jellemző a kisebb-nagyobb kert és a gépkocsi beálló. A jelzett kb. 200 ezer házból összesen 30 ezret kínálnak rövidebb-hosszabb ideje.

Nem meglepetés, hogy a nagy lélekszámú főváros és Pest megye mellett – ezek adják a kínálat 60 százalékát – főleg az elmaradottabb megyékben találunk sok nagy méretű eladó családi házat. A lakosság létszámához viszonyítva a legtöbbet Hajdú, Szabolcs és Heves megyében, de például Somogyban 1500, Zalában 1300 és Veszprémben is 1250 ilyen házat szeretnének eladni.

“A 30 ezres kínálatnak kb. fele a lokáció és az állapot miatt bizonyosan forgalomképtelen vagy csak nagyon nyomott áron lehet eladni. Ám ha valaki vállalja az ingázást és a felújítást, akkor találhat megfelelő ingatlant nagyobb családja számára a bejelentett új támogatások teljes igénybevételével” – mondta Jenes Tamás, a Költözzbe.hu ügyvezető igazgatója.

A portál elemzői felhívták a figyelmet, hogy a vizsgált családi házak fajlagos árát nézve körülbelül azonos árkülönbség van a községek és a városok, illetve a városok és a főváros között. A fővárosban a 150 nm-es méretvonal alatti házak gyorsabban drágultak, mint az ennél nagyobb méretűek, vélhetően a kisebb méretű ingatlanok iránti izmosabb kereslet miatt. Másutt nagyjából együtt mozogtak az árak mindkét kategóriában. Azzal a megjegyzéssel, hogy az ezer főnél kisebb lélekszámú településeken akár 15-30 százalékos különbség is van, vagyis ennyivel olcsóbb egy 150 nm-nél nagyobb ház, mint az ennél kisebb alapterületű.

Költözzbe.hu

A 7 évvel ezelőtt még a piac második legnagyobb szereplőjeként működő Költözzbe.hu ingatlankereső portál visszatért a piaci versenybe. Több nagy online lakás és egyéb ingatlanokat listázó oldal mintájára felépülve működik, ám hatékony és egyedi üzleti megoldásainak köszönhetően egy új színt és együttműködési struktúrát kíván megvalósítani. A portál 2018 elején indult újra, azóta megtízszerezte hirdetési állományát és keresőinek számát, 2019 januárjában már több mint 700 ezer látogatás volt az oldalon és több mint 130 ezer egyedi hirdetés között kereshettek az érdeklődők.

 

További információk:

Jenes Tamás

ügyvezető igazgató

+36304840473

Költözzbe.hu Kft.

sajto@koltozzbe.hu

 

hirdetés