Ingatlanból otthon

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az ingatlanportálok hosszas böngészése után megtaláltuk álmaink ingatlanát, legyen az családi ház vagy lakás, már félúton vagyunk ahhoz, hogy valódi otthonunk legyen. Az otthon érzéséhez legfőképpen időre van szükség, de néhány kisebb tippel szívesen segítünk azoknak, akik minél hamarabb szeretnék teljesen belakni az újonnan vásárolt ingatlant:

A leggyorsabb és kézenfekvő lépés, ha néhány nagyon személyes tárgyat helyezünk el a lakásban: fényképek, festmények, könyvek, emlékek, relikviák utazásokról… Ezekre mind jó lesz ránézni és a sajátunknak fogjuk érezni a teret.

A szobanövényeket sokan alul értékelik és a gondozásuk miatt inkább lemondanak róluk. Pedig nagyon sokat hozzátesznek az otthon összképéhez, melegebb lesz a hangulat és ha jobban utánanézünk, jó néhány olyan növény beszerezhető, ami akár havi egy locsolással túlél, ilyen pl. az agglegénypálma (a neve sem véletlen), és az orchidea-félék.

Textíliák – szőnyegek, párnák, takarók, függönyök – ezeknek a segítségével viszonylag kis költségvetésből a saját ízlésünkre formálhatjuk a lakás vagy ház tereit és sokat puhít például egy nappalin, ha néhány párna van a kanapén és egy süppedős szőnyeg a padlón. További előnyük, hogy ha van egy alapjaiban véve visszafogott színű falakkal és bútorokkal berendezett tér, azon, akár évszaknak megfelelően is vagy az aktuális hangulatunkhoz igazodva sokat változtathatunk: pl. élénk színű párnákkal nyáron feldobhatjuk az összhatást, egy kockás, puha takaróval ősszel kuckóssá varázsolhatjuk a hangulatot.

      

A legnagyobb és legköltségesebb lépés (ezért is szerepel a lista végén), ha a falak színét és a burkolatokat a saját ízlésünk szerint alakítjuk át/cseréljük le – ha tehetjük, ezeket még a beköltözés előtt tegyük meg, hiszen ezek a választások évekre szólnak és nagyobb munkával járnak. Óvakodjunk az erőteljes színek és minták használatától, ami egyszer jó ötletnek tűnik, az évekkel később nyomasztó lehet, egy szőnyeget vagy függönyt lecserélni pedig sokkal olcsóbb és egyszerűbb is, mint újra tapétáztatni a nappalit.

A kiegészítők, színek kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani, hogy a kellemes föld és pasztellszínek használatával tudunk egy megnyugtató, pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas közeget teremteni, márpedig egy otthon kialakításánál ez az elsődleges szempont. Ezzel ne felejtsük el, hogy mindegyik fenti pont fontos, de egyiket sem szabad túlzásba vinni, mert a sok kiegészítőtől könnyen fojtogatható lehet a végeredmény.

Inspirációs segítséget bátran keressünk nagy, lakberendezéssel foglalkozó oldalakon, ezek a stílusos válogatások sokat segíthetnek abban, hogy meghatározzuk a kiindulási alapot új otthonunk hangulatának kialakításához:

https://www.goodhousekeeping.com/home/decorating-ideas/g1500/decor-ideas-living-room/

 

A képek forrása: Pinterest
hirdetés