Hálószobánk, a pihentető alvás alapja

Tudtad, hogy a 21. századi embert körülbelül annyi impulzus éri 24 óra alatt, amennyi egy középkorban élő embert egész életében? Ha belegondolunk, ez talán nem is annyira meglepő: elektromos eszközök tucatja, rengeteg ember és végtelen mennyiségű hirdetés vesz minket körül. Ahhoz, hogy a benyomásokkal teli világban napi szinten talpon tudjunk maradni és éberen, frissen tudjunk reagálni a minket érő behatásokra, pihentető alvásra van szükségünk. Hoztunk néhány tippet, hogy hálószobád kellemesebb, te pedig energikusabb lehess!

Az ideális falszín

Az alváshoz elengedhetetlen a harmonikus környezet. Vannak olyan színek azonban, amelyek falszínként épp az ellenkező hatást érik el: ilyen például a vörös, az élénk lila, illetve a szürke sötétebb árnyalatai. Nyugodt, kellemes hangulatot ad viszont egy lágy hatású pasztellszín, a bézs, vagy akár egy visszafogottabb kék árnyalat, ami köztudottan pihentető hatásáról ismert. A világosabb színekkel egy esetleges felújításkor is jobban járunk, illetve nagyobb az esélye, hogy bérbeadás, eladás esetén a következő lakónak is tetszeni fog. Jó példa lehet erre az alábbi dunaharaszti eladó téglalakás hálószobájának színharmóniája:

Behűtve szeretjük

Arról már biztosan hallottál, hogy a túl magas hőmérséklet következtében alvásunk alacsonyabb minőségű lesz – de mit is jelent ez pontosan? A National Sleep Foundation szerint biológiai szempontból az ideális hőmérséklet pontosan 18 fok. Érdemes tehát hűvösebb időben egy nagyobb szellőztetést beiktatni az esti órákban, a nyári hónapokban pedig, ha van rá lehetőség, klímával előre behűteni a helyiséget.

A matrac arca

A számunkra megfelelő matrac kiválasztásakor érdemes több időt rászánni a kutatásra, hiszen nehéz univerzálisan jó tippet adni, kinek melyik típus válik be. A teljesen lágy matrac semennyire, a túl kemény pedig túlzottan tartja gerincünket, így érdemes a félkemény verziók mellett letenni a voksunkat. Anyag tekintetében a különböző habanyagok, latexhab vagy a zsákrugózat többnyire alaktartó ágybetétet ad. Amire viszont mindenképpen figyeljünk: próbáljuk ki a matracot az üzletben!

Száműzzük a munkát!

Az elmúlt két évben visszafordíthatatlannak tűnő trenddé vált az otthoni munkavégzés. Nem mindegy azonban, hogy hol alakítjuk ki home office sarkunkat. Annak érdekében, hogy a hálószobát valóban az alvással asszociáljuk, érdemes a lakás egy másik zugát kiválasztani, akár a nappaliban, vagy ha lehetőségünk van rá, a dolgozószobában. Amennyiben kénytelenek vagyunk hálószobánkban munkálkodni, próbáljuk meg valamilyen módon – fizikailag, vagy esetleg designban – elválasztani a szoba többi részétől, különös tekintettel az ágytól. Ebben a szegedi lakásban egy igényesen kivitelezett lépcsős megoldással lettek elszeparálva a hálószoba egyes funkcióit betöltő terek:

Ágynemű kisokos

A lehetőségek tárháza végtelen ágyneművásárlás esetén is, itt főleg az anyagot keressük a csomagoláson: egyesek a pamutra, a szaténra vagy a mikroszálas huzatra esküdnek, másoknak a flanel adja meg a komfortérzetet. A funkció mellett vegyük figyelembe a megjelenést: előnyös, ha ágyneműnk színe egységet alkot a fal, illetve a többi bútor színével és stílusával. A képen látható debreceni otthonban a falon látható képekkel harmonizáló ágytakaró kiválóan feldobja az egyébként letisztult, fehér falakat és bútorokat.

Hang és fény: nem jó barátunk

Ingatlankereséskor, illetve később a beköltözésnél is javunkra válik, ha csendesebb szobát tudunk hálószobánknak választani, így, ha tehetjük, ne a zajos főútra néző helyiséget alakítsuk alvóhelyünkké. A nyugodt környezethez hozzátartozik továbbá a megfelelő fényviszony megléte, azaz inkább nemléte: egy jó redőnnyel vagy egy fényt át nem eresztő sötétítő függönnyel meg is oldható ez a kérdés.

Zárógondolatként kiemelnénk, hogy a gondosan kialakított hálószoba ingatlanunk értékét is növeli, amennyiben később a bérbe- illetve eladás mellett döntenénk. Így mindenképpen azt ajánljuk, fektessünk ebbe kellő energiát és pénzt.

hirdetés