Gardrób berendezése – valóra vált álom?

A legtöbb nő álma, hogy ruháinak, cipőinek és táskáinak saját, különbejáratú szobája legyen – egy csodás gardrób. Ha ez megoldható jelenlegi vagy leendő otthonunkban, az szuper, egy ilyen helyiséget öröm berendezni, a mi tippjeinkkel pedig könnyű is lesz. Ha esetleg nem vagyunk olyan szerencsések, hogy van egy csak erre használható szobánk, akkor is hoztunk megoldást!

Összeszedtünk néhány ötletet, amivel a gardróbszobánk amellett, hogy szép, még jól kihasználható is lesz.

Elhelyezkedés

Ahhoz, hogy minden nap a célnak megfelelően használni tudjuk a gardróbot, fontos, hogy hol helyezkedik el. Ha tervezés előtt állunk, akkor mindenképpen a hálószoba és/vagy a fürdőszoba környékére helyezzük el. A legjobb, ha e két helyiség között van a gardrób, mert így a reggeli készülődés során minden kéznél lesz. A legtöbben a hálószobával kötik össze. ebben az esetben érdemes megfontolni, hogy akarunk-e ajtót a két szoba közé és ha igen, milyen. Az ajtó nélküli megoldás inkább a modernebb stílusú otthonoknak áll jól. Ha ajtóval szeretnénk elválasztani, akkor a jobb helykihasználás érdekében jó ötlet lehet tolóajtót beépíteni.

Ebben a 13. kerületi felújított lakásban nincs ajtó a hálószoba és a gardrób között, de a benne lévő bútorok színe harmonizál így, egyáltalán nem zavaró az összhatás.

Trükkös leválasztás

Gyorsan meg is érkeztünk ahhoz az esethez, amikor nem áll rendelkezésünkre önálló helyiség az álomgardrób kialakításához. Tökéletesen megvalósítható egy nagyobb alapterületű hálószobában is, anélkül, hogy falat és ajtót kellene építenünk. Ebben a budapesti, 5. kerületi téglalakásban ügyesen megoldották, hogy a nagyobb hálóból csupán a szekrények jó elhelyezésével hogyan lehet akár azt a bizonyos “besétálós” gardróbot megvalósítani:

 Az alaprajzon látszik, hogy egy légtérben van a franciaággyal, viszont a plafonig érő szekrényeknek köszönhetően teljesen elkülönül.

Praktikus szekrényválasztás

Ha a hely már adott, akkor a következő, talán legfontosabb lépés, hogy megtervezzük a belső elrendezést. Vizsgáljuk meg a saját szokásainkat, nézzük meg, hogy a ruhatárunk milyen elemekből áll össze és írjunk listát az alábbiakról:

  • Mennyi akasztós szekrényre van szükségünk? A hosszabb vagy a rövidebb ruhákból van több? Ha több az ing, blúz, zakó, akkor akár két szintes akasztós részt is tervezhetünk.
  • Mennyi polcot használunk? A polcot közötti távolságra is gondoljunk, inkább többet tervezzünk be kisebb távolságra egymástól.
  • Miket tárolunk fiókban, abból mennyire van szükségünk?
  • A cipőket is a gardróbban tárolnánk? Ha igen, mennyi helyre van ehhez szükség?
  • Mennyi kiegészítőnk van? Sok táskánk van, vagy inkább az övekből és sálakból van több? Ezeknek mind különböző tárolási módra van szükségük.

A belső elrendezésen túl azt is érdemes megfontolni, hogy akarunk-e ajtót a szekrényekre. Az amerikai filmekben és a csodás pinterest képeken általában nyitott minden gardrób, ám a hétköznapokban nem biztos, hogy ez a megoldás a legjobb. A ritkábban használt darabok porosodhatnak és ha nincs mindig katonás rend a polcokon, akkor azt sem biztos, hogy szívesen látjuk egyfolytában. A zárt, ajtós szekrények letisztultabb, elegánsabb hatást keltenek, de persze számolni kell azzal, hogy a kinyitott ajtók elvesznek a helyből.

Világítás

Több lakberendezési témájú cikkünkben is írtunk már róla, hogy a megfelelő világítás mennyire fontos egy lakás vagy ház berendezésében. Mivel a gardróbok általában ablaktalan helyiségben kapnak helyet, így itt ez hatványozottan igaz. Szereljünk fel minél több természetes, meleg fényt adó spot lámpát, akár a szekrényeken belülre is, és a középső, öltözködésre használt teret is világítsuk meg jól. A kis helyiség így tágasabbnak fog hatni és nem érhet minket az a kellemetlen meglepetés, hogy a narancssárga szoknyát pirosnak nézzük egy álmos reggelen.

Extrák

A tökéletes összhatáshoz helyezzünk el legalább egy nagyméretű tükröt, hogy jól megnézhessük magunkat benne. De ha a hely engedi, akár kettőt vagy hármat is felszerelhetünk, így minden oldalról ellenőrizhetjük az aznapi összeállításunkat. Válasszunk egy puha, luxus érzetet adó, vastag szőnyeget és ha egy kis puffnak vagy mini fotelnek is marad hely, akkor már tényleg mindenünk megvan, ami az álomgardróbhoz kell!

hirdetés