Garázzsal vagy nélküle? – Tippek vásárlás előtt

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal által legutóbb közzétett felmérés szerint a háztartások 80 százalékának, azaz ötből négynek van autója, 17,2 százalékuk pedig 2 autóval rendelkezik. 

A felmérésből az is kiderül, hogy a lakóingatlanjuk után a családok második legértékesebb vagyontárgya a gépkocsi.

Ez hatalmas szám, így nem meglepő, hogy az ingatlanpiacon a legfontosabb keresési szempontok között van, hogy az adott családi házhoz vagy lakáshoz van-e garázs vagy kocsibeálló.

A www.koltozzbe.hu ingatlanportálon szétnézve, a garázs, kocsibeálló és parkolóház kulcsszavakat használva több mint 12 000 találatot kapunk, az elérhető lakások és házak közül tehát majdnem 20% rendelkezik valamilyen opcióval autó tárolására. Ha önálló garázst szeretnénk vásárolni, már nehezebb dolgunk lesz, hiszen ilyen hirdetésből nagyon keveset találunk. Budapestre vonatkozóan például kevesebb, mint 30 eladó garázs található, amiből megállapíthatjuk, hogy általában a lakóingatlannal együtt érdemes és lehetséges garázst vagy kocsibeállót vásárolni.

Az új építésű lakóparkok kivitelezése során már kötelező lakásonként minimum egy személygépkocsi elhelyezését biztosítani. Ezek megvásárlása sokszor nem kötelező a lakás megvételével együtt, azonban ajánljuk, hiszen számos előnye van. Befektetésnek sem utolsó, hiszen ha nem rendelkezünk gépjárművel, bérbe adható a garázshely. A nagyobb városokban egyre nagyobb területen fizetős a parkolás, tehát az autó utcán való parkoltatása sok helyen nem megoldható és ne felejtsük el, hogy nem is biztonságos, valamint a gépjárműnek sem tesz jót, a hőmérsékleti különbségek, a csapadék, a rágcsálók mind-mind veszélyeztetik az autónkat és növelik az amortizáció mértéket.

Kutakodtunk kicsit, hogy megéri e az autó amortizációja szempontjából kitenni a gépjárművet az utcai parkolás veszélyeinek és viszontagságainak. Hacsak nem 20 éves autónk van, akkor egy-egy időjárási, koccanási kár is több-tíz, de inkább több-százezer forintos alkatrész javítási vagy pótlási költséget jelenthet. Érdemes tehát garázsba fektetni, és nem csak az ingatlan értékállósága, hanem az autó karbantartási költségének csökkentése miatt is.

 

Autóalkatrészeket elérhető áron a Autoalkatreszonline24.hu oldalon keressen! (X)

hirdetés