Fókuszban a gerendák

Régebbi épületekben a fa gerenda mennyezetnek elsősorban funkcionális haszna volt, ez tartotta a födémet. Nem lehet elmenni azonban amellett, hogy ha szabadon hagyjuk őket, akkor különleges hangulatot adhatnak a helyiségnek. Szerencsére a főként vidékies házak és parasztházak hangulatához nagyon passzol, így sok felújított házban kapnak szerepet, de az sem ritka, hogy újépítésű házakban már eleve úgy alakítják a mennyezetet, hogy látszódjanak a gyönyörű gerendák.

Amit a tervezésnél mindenképpen szem előtt kell tartanunk, az az, hogy illeszkedjen a ház és az adott helyiség összképéhez. Nem feltétlenül kötelező barna színűen hagyni a gerendákat, egy kisebb térben, vagy ahol nem olyan nagy a belmagasság, ott akár fehérre is festhetjük, ha az illik a többi bútorhoz. Fontos az is, hogy megfelelő típusú festékkel kezeljük, hogy megelőzzük az öregedést és távol tartsuk a kártevőket.

Inspirációnak válogattunk néhány eladó házat a költözzbe.hu oldaláról, ahol a gerendák kerültek fókuszba.

Keszthelyi többgenerációs családi ház

Első találatunk ez a minden részletében a régi parasztházak hangulatát hozó családi ház Keszthelyen. Itt a hagyományos stílus és az ennek megfelelő színek dominálnak, a gerendák szép meleg barna színt kaptak, a bútorok többsége is ehhez igazodik. Még a hatalmas cserépkályha is hasonló színt kapott, a fehér falak pedig csak még jobban kiemelik a fa részletek szépségét. A ház emeletén három hálószoba található, kettőhöz fantasztikus panorámás terasz is csatlakozik.

Eladó nyaraló Ábrahámhegyen

Még mindig a Balatonnál vagyunk, errefelé sok régi stílusú, felújított ház és nyaraló található. Ezt az ingatlant Ábrahámhegyen hirdetik, örökpanorámás nyaraló, ami korábban présház volt. Belülről teljesen felújított, megtartva a hangulathoz szükséges jegyeket. Nem csak a gerendákat láthatjuk a mennyezeten, a plafon teljes felülete fával borított, a nyílászárók és a bútorok legnagyobb része is természetes fa színű. A nappali központját a csodás zöld csempés cserépkályha adja.

Rönkház Ócsán a természethez közel

Igazi különlegesség ez az eladó ház Ócsán, mivel nem csak a belső tereket uralják a mennyezeti gerendák, hanem az egész ház rönkből és gerendából épült nem is olyan rég, 2012-ben. A fantasztikus belső tér (kedvencünk a galériás közösségi tér) mellett minden modern kényelmi extrával felszerelt a ház, mint például padlófűtés és falfűtés, de van kandalló is, napkollektorokat is szereltek fel,valamint kétállásos pince garázs, fedett terasz, elektromos garázs és kapu is van.

Makovecz ház a Velencei-tónál

Ha gerendás házakról van szó, nem maradhat ki a válogatásból egy Makovecz ház. Ez a hatalmas, impozáns ingatlan Velencén, a korzóhoz közel található. Méreteiből adódóan akár nem csak családi háznak alkalmas, de kiadásra is alkalmas lehet. A képek alapján a gerendás megoldás nem minden helyiségben jelenik meg, de ahol igen, ott elég hangsúlyos, mint a fenti képen található hálószobában is.

hirdetés