Ezekben változott a CSOK július 1-től

2019. július 1-től több ponton is változott a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye). Cikkünkben most ezeket a változásokat gyűjtöttük össze, hogy átlátható legyen minden újdonság.

CSOK támogatott hitel

A legjobb hír, hogy a támogatott hitel most már nem csak új, hanem használt ingatlan vásárlására is fel lehet venni. Plusz előny, hogy meglévő és vállalt gyermekekre is vonatkozik a támogatott hitel, azzal a kikötéssel, hogy csak fiatal házasok jogosultak rá (a pár egyik tagja fiatalabb kell, hogy legyen 40 évesnél). A CSOK hitel előnye, hogy a teljes futamidő alatt garantált a 3%-os kamat, ami a piacon elérhető hitelekhez képest akár 2-4%-kal is kevesebb. Az alábbi összegekre jogosultak a családok a gyermekek számának függvényében:

CSOK hitel maximális összege:
1 gyermek esetén 0 Ft
2 gyermek esetén 10 000 000 Ft
3 gyermek esetén 15 000 000 Ft

A CSOK-kal megvásárolható ingatlan maximális értéke

Szintén szuper változás, hogy most már 35 millió Ft-nál drágább használt ingatlanra is igényelhető a támogatás. Az újépítésű ingatlanokat nem érinti a változás, ott továbbra sincs értékhatár.

Elindul a falusi CSOK

Július 1-től elindul a falusi CSOK is, ami a (meghatározott) kisebb településeken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ támogatást. Ekkora összegek igényelhetőek:

A támogatás mértéke most is a gyermekek számához igazodik, a kapható maximális támogatási összegek így alakulnak:

1 gyermek esetén maximum 600 000 Ft
2 gyermek esetén maximum 2 600 000 Ft
3 gyermek esetén maximum 10 000 000 Ft

A falusi CSOK-ra vonatkozó többi felhasználási feltételről (melyik településeken vehető igénybe, ki jogosult rá, mire lehet felhasználni) ebben a cikkünkben írtunk korábban.

hirdetés