A tökéletes konyhakert nyomában

Régóta dédelgetett álmom egy konyhakert kialakítása az udvarunkon. Nincsenek nagy álmaim, megelégszem néhány zöldséggel is, a lényeg hogy magam termeljem meg a családom számára. Hamarosan itt a tavasz időben fel kell tervezni mit veteményezzek és én már alig várom, hogy kertészkedhessek végre. Fontos szempont hogy mennyit spórolhatunk pár darab paradicsom, vagy paprika palántával. Tavaly hat koktél paradicsom tővel egy négy fős család paradicsom ellátása meg volt oldva.

A következő cikkben megmutatom, hogyan lehet pár lépésben konyhakertet létrehozni saját kezűleg. 

A helyszín kiválasztása

Mielőtt hozzálátnánk az ültetésnek egy megfelelő helyet kell kiválasztanunk. Legjobb ha olyan területet választunk a kertben amit reggeltől esti süt a nap, így megfelelő mennyiségű fényt kap a növényünk. Már többször próbálkoztam az udvarunkon veteményezéssel, de soha nem értem el szép eredményeket. Idén magas ágyással próbálkozom és többféle földet fogok használni.

Előkészítés

Tervezzük meg, mekkorák legyenek az ágyások. Számoljuk bele, hogy majd a közepébe is bele kell érnünk, így ne legyen nagyon széles. Az öntözés megtervezése szintén nagyon fontos. Ha tehetjük, gyűjtsük előre az esővizet, növényeink hálásak lesznek érte. Egy tuti tippet kaptam egy igazán hozzáértő kertésztől, ha az esővizet napon melegen tartjuk és a langyos vízzel öntözünk, a növények gyönyörűek tőle.

Vetés ideje

Elérkezett kiskertünk beültetésének ültetés ideje. Palántázhatunk vásárolt növényeket, vagy magról vethetünk mi magunk is. Nem érdemes akciós vetőmagból vásárolni, könnyen befürödhetünk vele, leinformálható eladótól vásároljunk.  Komposzttal gazdagítsuk a talajt, mikor a  növényt beültetjük, ezzel növelve tápanyag ellátását. Ha folyamatosan termeljük a komposztot is, nagyon dús,zsíros termő földet kapunk.

Gondozás

A kertünk gondozást igényel, meg kell védenünk a kártevőktől és a vízellátásról is folyamatosan gondoskodnunk kell.  Az öntözést a legjobb, ha hajnalban vagy reggel végezzük, még felmelegedés előtt. A gondozás során ügyeljünk arra, hogy ne tapossuk le a növényeket, és a közelükben a talajt is próbáljuk meg óvni. Amire még fontos figyelnünk, az a növényvédelem minden esetben körültekintően járjunk el.

A legvégén pedig arassuk le és fogyasszuk el a terményt!

Tipp!

Ha mégsem jönne össze a saját veteményeskert, figyelmetekbe ajánlok egy szuper kezdeményezést, a Myfarm Harta családi vállalkozást, ahol minőségi, vegyszermentes és háztáji zöldséghez, gyümölcshöz juthattok az otthonotokban.

 

 

hirdetés