A rend művészete – Ki is az a Marie Kondo?

Akit kicsit is érdekel a lakberendezés és minden ahhoz kapcsolódód téma, nagy valószínűséggel találkozott már Marie Kondo nevével mostanában.

Marie Kondo egy japán rendrakási szakértő, akinek módszere, a KonMari egy egészen új megközelítése az otthonunk rendben tartásának és a holmijaink szelektálásának. Habár a könyve 2014-ben jelent meg, Európában csak nemrég vált ismertebbé a neve, többek között a 8 részes Netflix sorozatnak köszönhetően, amely 1-1 részében valós példákon keresztül mutatja be, hogy hogyan működik a módszere.

Mivel a blogon már többször foglalkoztunk ezzel a témával a költözés kapcsán például, valamint a Startlak.hu ingatlanportálon is olvashatunk a rendszerezett otthon előnyeiről, utánajártunk és megpróbáltuk összefoglalni, hogy miben más vagy több Marie Kondo technikája. Mindegy, hogy éppen eladó házat vagy kiadó lakást keresünk és költözés előtt állunk, vagy csak szeretnénk rendet tenni magunk körül, tartalmaz hasznos tanácsokat a módszer.

A könyv és a sorozat elsősorban arról szól, hogy hogyan váljunk meg a számunkra szükségtelen tárgyaktól, de a hatás nem csak az otthonunkon lesz látható, hanem az életünk minden egyéb területén is, ígéri a szakértő. A fő üzenet, hogy a rendrakás nem a cél, hanem egy eszköz ahhoz, hogy az életünk minden területén rendet és harmóniát teremtsünk. A lényeg, hogy azzal legyünk boldogok, amink van!

A fizikai rendrakás az első lépés persze, ami egész pontosan így néz ki:

Marie Kondo módszerének lényege, hogy nem szobánként/helyiségenként kell rendet raknunk, hanem a holmik kategóriája alapján. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy gyűjtsük egy helyre például az összes könyvünket vagy ruhánkat és mindről egyesével döntsünk.

Amit el kell döntenünk, az az, hogy az adott tárgy boldogságot okoz-e, amikor kézbe vesszük vagy sem.

Ha nem, akkor szabaduljunk meg tőle – nem kell persze mindent kidobni, valószínűleg sokunk otthona tele van olyan dolgokkal, amiknek más valaki még hasznát veheti. Döntsük el tehát, hogy érdemes vagy lehetséges ezeket eladni, ha igen, akkor még egy kis extra bevételre is szert tehetünk, ha nem akkor pedig igyekezzünk eladományozni, amit lehet.

Ez így elsőre rettentő könnyűnek hangzik, de persze nem az, hiszen nagyon sok kifogás juthat eszünkbe, hogy csak néhány példát említsünk:

  • „De olyan drága volt és sosem használtam még!”
  • „Majd belefogyok!”
  • „Valamire biztosan jó lesz még!”

Ezeken nagyon nehéz felülkerekedni, de a lelkünk mélyén általában tudjuk, hogy sosem fog bekövetkezi az a pont, amikor mégis szükségünk lesz arra a holmira.

Hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat, a módszer azt javasolja, hogy a számunkra legkönnyebbnek tűnő kategóriával kezdjük, például a konyhai eszközökkel vagy a ruhákkal és azokat hagyjuk a végére, amikhez több érzelmi kötödésünk van. Nagy valószínűséggel a végére megedződünk és könnyebb lesz dönteni.

Persze nem kell véresen komolyan venni mindent, hiszen számos olyan használati tárgy van az otthonunkban, ami csak hasznos, de se nem szép, se nem okoz boldogságot, ha ránézünk. Kevés ember érez eufóriát, ha ránéz a mosógépére vagy a porszívójára, de ezek szükséges az élethez, így természetesen kivételt képeznek.

Ha betartjuk az ajánlott rendszert, a folyamat végére és csodásan rendezett, csupa hasznos és boldogságot okozó dolog fog körbevenni minket otthonunkban.

De ahogy már a cikk elején is említettük, nem csak ez az egy előnye van a módszernek!

Azzal, hogy elsajátítjuk az efféle gondolkodásmódot, számos tekintetben pénzt is spórolhatunk. Részben már érintettük is ezt a témát, hiszen ha eladjuk a számunkra felesleges dolgokat, szép kis összeghez juthatunk. A hosszú távú előny viszont az, hogy jó eséllyel a vásárlás közben meghozott döntéseink is megváltoznak, sokkal megfontoltabban fogunk arról dönteni, hogy valóban szükségünk van-e arra az adott dologra és a mindennapi boldogságunkat szolgálja-e vagy csak pillanatnyi birtoklási vágyból akarjuk megvenni.

A kevésbé megfogható, de annál jelentősebb előny, hogy ha rendezett, funkcionális és jó érzést okozó otthonunk van (és ebben az esetben nem érdekes, hogy egy óriási családi házban, egy penthouse lakásban vagy egy kis panellakásban lakunk-e), akkor az az életünk minden egyes területére hatással lesz. A rendszerezés és a felesleges dolgoktól való megszabadulás felszabadító érzés az elmének, több energiánk jut a fontos és kellemes dolgokra és mindenféle döntést megtanulunk annak alapján meghozni, hogy az a mi előnyünket szolgálja-e.

A gyakorlatban ez egy hosszú és sokszor nehéz folyamat, ahhoz hogy minden kategóriát átnézzünk, átlagosan 1 hónapra van szükség, de mindenképpen megéri. Kezdjük az apró lépésekkel és a könnyebb döntésekkel. Hajrá!

Borítókép forrása: neathdesign.com

 

hirdetés