A műanyag ablakok 5 előnye

Amikor egy új házépítés vagy lakásfelújítás során felmerül a nyílászáróválasztás kérdése, számos szempontot kell mérlegelnünk a helyes döntés érdekében. Az alábbiakban a műanyag ablakok 5 előnyét gyűjtöttük össze, melyek a legfontosabb jellemzők között szerepelnek.

Milyen előnyei vannak a műanyag ablakoknak versenytársaikkal szemben?

Az itt felsoroltakon túl a műanyag ablakok még más tulajdonságokban is jeleskednek, de talán ezek azok a legfontosabbak, amik a kiválasztáskor és a későbbi, évtizedes használat során a legtöbb előnyt nyújtják.

Biztonságosak

Nyílászárók biztonságán elsősorban a betörésvédelmet értjük. Miután a nyílászárók egy elemekből összeépülő rendszert alkotnak, biztonság szempontjából ezeket az elemeket és az elemek egymáshoz kapcsolódását érdemes vizsgálni.

Üvegezés tekintetében minden rendszernél alkalmazhatóak ugyanazon kiválasztott szerkezetek, ezért ez az elem nem befolyásolja a végeredményt.

Tok és szárny szerkezete: Műanyag szerkezetek esetében a tok és a szárny profilban elhelyezett, általában 0,8 – 3 mm vastagságú acélmerevítésekkel fokozzák a gyártók a szilárdságot, amivel messze a legerősebb szerkezet hozható létre. Beépítéskor is az acélmerevítésen keresztül kerül falba rögzítésre a tok, így teljesítve a legmagasabb biztonsági elvárásokat.

Vasalat: A szárnyon körbefutó, valamint a tokon elhelyezett vasalati elemeket csavarozással rögzítik a profilokban elhelyezkedő acélmerevítéshez. Zárt állapotban ezek a vasalati elemek egymáshoz kapcsolódnak, így képezve egy erős szerkezeti egységet a nyílászárón belül. A vasalat védelmi szintjét fokozni lehet a kapcsolódási pontok kialakításával (pl. gombafejes, kampós), valamint számuk növelésével. A biztonság további fokozása érdekében a vasalat kiegészíthető sarokváltóba rejtett elektronikus nyitásérzékelővel is.

A műanyag bejárati ajtók esetében a szárnypanelbe is kérhető MDF és acél merevítés, amivel maximálisan ellenáll a behatolási kísérleteknek.

Energiatakarékosak, jól szigetelnek

Az energiaárak emelkedésével egyre fontosabb kérdéssé válik a lakóépület, ezen belül is a nyílászárók hőszigetelése. Egy átlagos családi ház esetében a legnagyobb hőveszteség (kb. 30-35%) a nyílászárókon keresztül távozik, ezért felújítás esetén a hőszigetelés javítását is itt érdemes kezdeni, ezen a ponton érhetünk el legnagyobb eredményt.

Nyílászárók esetében a hőátbocsátási tényező -az úgynevezett U érték- jellemzi a hőszigetelési képességet. Minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelő az ablak. Háromféle U érték létezik:

Ug (glass=üvegezés): jelenleg az alap üvegezés 2 rétegű, 24 mm-es vastagsággal, Argon töltéssel általában 1,0 W/(m2K) értékkel rendelkezik. 3 rétegű, 48 mm-es üvegezéssel 0,5-ös értéket is el lehet érni. Az üvegrétegek közötti távtartó anyaga alumínium vagy műanyag lehet. Hőtechnikai szempontból az utóbbi sokkal kedvezőbb, így elkerülhetőek az ablak pereménél jelentkező páracsíkok is.

Uf (frame=keret): az ablaktok és szárny profiljának a hőátbocsátási értékét adja meg. Műanyag nyílászárók esetében 1,4 és 0,7 W/(m2K) közötti értékek a jellemzőek, ami kiemelkedően jónak számít. De ami még fontosabb, hogy ezt az értékét hosszú időn keresztül meg is tartja, mert nem vetemedik sem a környezeti hatások, sem az évszakok változása miatt.

Uw (window=ablak): a teljes szerkezet hőátbocsátási jellemzője egy szabvány méretű (1230×1480 mm) ablakra kiszámítva. A mai műanyag nyílászárók jellemzőek 1,2 és 0,6 W/(m2K) közötti tartományban mozognak.

Minimális karbantartást igényelnek

Minden nyílászárótípus igényel karbantartást, ami a vasalati elemeket és a tömítéseket illeti. Karbantartási feladatok: vasalat mozgó alkatrészeinek olajozása, gumi tömítések tisztítása, tömítések szilikonnal vagy glicerinnel történő ápolása, vasalatok működésének átvizsgálása, utánállítása. Ezt célszerű évente elvégezni, hogy nyílászáróink hosszú évtizedekig gond nélkül működhessenek.

A tok és szárny karbantartásában azonban már jelentős különbség mutatkozik. Míg az alumínium és műanyag nyílászárók ezen részeit csak időnként tisztítani kell, addig a fa nyílászárókat rendszeresen felületkezelni szükséges, hogy a vetemedést, gombásodást és egyéb elváltozásokat megelőzhessük.

Hosszú élettartam

A megfelelő karbantartás mellett mindhárom nyílászáró típus hosszú évtizedekig szolgálhat minket. Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy a fa egy élő anyag, ami több ponton is gondot okozhat. Nem tudhatjuk, hogy a fa életében miket élt át, és mivel nem láthatunk az anyag belsejébe, így az esetleges hibákat sem tudjuk benne felfedezni, nem tudhatjuk, hogy belülről nem korhad-e. Nem ismerjünk, hogy a fa a feldolgozás előtt mennyi ideig és milyen körülmények között pihent, száradt. A nem elég gondos és szakszerű előkészítés a későbbiekben vetemedéshez vezethet, ami károsan befolyásolja a nyílászáró hő- és hangszigetelését. A fa felületek rendszeres kezelésének elmaradása egyértelműen az élettartam rövidüléséhez vezet.

A modern műanyag ablakok élettartama napjainkban akár 30 év, vagy még több is lehet. Jó, ha az ablak minden egyedi komponense – mint pl. tömítése – is ugyanennyi ideig működik, hiszen jelentős mértékben hozzájárul a szerkezet színvonalának megőrzéséhez.

Költséghatékonyak

A végére maradt a műanyag ablakok legfőbb ütőkártyája, az ár. Azon túl, hogy a fent felsorolt tulajdonságokban egyértelműen a műanyag ablakok a legjobbak, mindezt úgy érik el, hogy a versenytárs rendszerekhez képest igen jelentős árelőnyt is biztosítanak. És itt nem csupán néhány százalékról beszélünk, hanem nagyon komoly különbségről, nagyságrendileg fele árról.

A legfontosabb összehasonlítási szempontokat figyelembe véve tehát bizton állíthatjuk, hogy napjaink legjobb választása a műanyag ablak. Ezt a kiemelkedő eredményt úgy tudja elérni, hogy közben a pénztárcánkra is vigyáz, azaz a legjobb ár/érték arányt nyújtja.

hirdetés