Pénzügyi segítség gyorsan és könnyedén – II. rész – Személyi kölcsön

Előző cikkünkben összeszedtük a személyi kölcsön előnyeit, valamint azt, hogy mire érdemes odafigyelni igénylés előtt és a folyamat során.

Mostani cikkünkben konkrét példák segítségével szeretnénk bemutatni, hogy különböző összegek igénylésekor mire lehet számítani.

Az első eset, amit meg fogunk vizsgálni, egy kisebb összeg, amit belátható időn belül vissza szeretnénk fizetni.

500 000 Ft – 36 hónapra

Tételezzük fel, hogy egy kisebb lakásunk van, amit szeretnénk kifestetni vagy szükségünk néhány műszaki eszközre vagy bútorra (pl. mosogatógép, hűtő, stb…).

Ehhez számításaink szerint (minden váratlan költségre kalkulálva) 500 000 Ft-ra van szükségünk és nem szeretnénk túl sokáig húzni a törlesztést a jobb kamat reményében, ezért 36 hónapra tervezzük a futamidőt. Jelenleg az OTP Bank-nál futó on-line személyi kölcsön akció keretében belül kedvezményes keretek között kaphatjuk meg a kívánt összeget, a biztonságosnak számító fix törlesztőrészletek mellett. Ebben az esetben az ügyleti kamat mértéke 17,29%, a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értéke pedig 18,7%. Számokban ez az jelenti, hogy a 36 hónapos futamidőre a havi akciós törlesztőrészlet 17 899 Ft lesz. Érdemes megvizsgálnunk azt is, hogy mennyi lesz a kölcsön teljes díja és ezáltal a teljes visszafizetendő összeg. Ennél a hitelkonstrukciónál a teljes visszafizetendő összeg 644 364 Ft, így a kölcsön teljes díja 144 364 Ft.

A második vizsgált példa egy jelentősebb összegről szól.

3 000 000 Ft – 60 hónapra

Amennyiben nagyobb összegre van szükségünk, például egy komplett lakásfelújításhoz, úgy már nagyobb összegben kell gondolkodnunk. Erre is hoztunk egy példát:

Egy budapesti belvárosi, régi épületben lévő lakás (szép számmal találhatunk ilyeneket itt) felújításra vezetékek cseréjével, falak mozgatásával könnyen milliós összeg lehet, de egy új lakásba való költözéshez gyakran bútorok megvásárlására is szükség van, ezért 3 000 000 Ft-ot szeretnénk felvenni.

Mivel egy ekkora összeg törlesztése több időt vehet igénybe, 60 hónapra, azaz 5 éves futamidővel keressük a számunkra legmegfelelőbb lehetőséget.

Az OTP Bank kalkulátorában beállítva a kívánt összeget és futamidőt láthatjuk, hogy egy ekkora időszakra felvett 3 millió forintos hitel havi 72 144 Ft-os törlesztőrészletet jelent. A kölcsön teljes díja ebben az esetben 1 328 640 Ft, tehát összesen 4 328 640 Ft-ot fogunk visszafizetni (ügyleti kamat mértéke 15,49%, Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értéke 16,6%). Ebben az esetben is fix kamatozású hitelről van szó, ami fontos szempont a hiteltípus kiválasztásánál.

Ahogy azt már korábbi cikkünkben is fontosnak tartottuk kiemelni, mindig körültekintően járjunk utána lehetőségeinknek és tervezzünk meg mindent, amennyire lehetséges. Ilyen hosszú távú, jövőnket befolyásoló döntés előtt szánjuk rá az időt, hogy a leginkább testhezálló, személyes anyagi helyzetünknek megfelelő opciót válasszuk.

 

Kép forrása: Pinterest.com
hirdetés