Hogyan használjuk az ingatlanportálok keresőjét?

A lakáskeresés soha nem volt egyszerű dolog, hiszen a hatalmas kínálat között megtalálni a bennünket érdeklő ingatlant embert próbáló feladat.  Az interneten ma már számtalan ingatlankereső portál segíti a vásárlókat. A portálokon ma már kereső is rendelkezésünkre áll, így pár számunkra fontos paramétert megadva nagyon gyorsan pontosítható a keresés.

Az ingatlankereső portálok pontosan ilyen lehetőségeket biztosítanak a látogatóknak és érdeklődőknek. Keresés és részletes keresés is elérhető. Akik csak pár paraméter alapján kívánnak keresgélni elég az első oldalon megtalálható keresőt használni. Itt kiválaszthatjuk, hogy eladó vagy kiadó ingatlant keresünk-e. Ezen belül lehetőség van lakás, családi ház illetve egyéb keresésre. A lakás kategórián belül ki lehet választani, hogy panel-, téglalakás vagy inkább penthouse lakást keresünk. Házak közül sorházat, családi házat, vagy ikerházat kereshetünk. Az egyéb kategóriába kerül minden más, jellemzően a telek, az üzlethelyiség, a garázs, az iroda, a nyaraló és az egyéb mezőgazdasági és ipari ingatlanok. Emellett természetesen a területi keresést is ki lehet választani- Várost vagy akár városrészt is lehet jelölni. Nagy segítség, hogy pár betű begépelése után máris pár lehetőséget ajánl fel a rendszer, így nem szükséges végig beütni a keresendő szavakat. Részletes keresésre csak azután van lehetőség, miután már a fő paramétereket megadtuk. Itt kijelölhetjük az összeghatárokat, az ingatlan területét. Kiválaszthatjuk még azt is, hogy hányadik emeleten keresünk lakást, jelölhetjük a fűtési módot, a parkolást, a kilátást, választhatunk számos extra közül valamint keresőszavakat is beüthetünk. A keresőszavakat minden hirdetésben megnézi a rendszer és csak azokat a hirdetéseket listázza, amelyekben ez a keresőszó megtalálható. Ennél talán nem is kell jobban leegyszerűsíteni a keresést.

Az új lakások piaca az elkövetkezendő időszakban alaposan meg fog változni, hiszen a munkaerőhiány és az áfa bevezetése miatt egyre kevesebb új otthon építésébe fognak belevágni a vállalkozók. A munkaerőhiány miatt ma már nem egy olyan új építésű projekt található meg, amelynek építési munkálatai akár 1 évet is késhetnek. Új építésű lakóparkban már egyre nehezebb lesz a lakásokat lekötni, hiszen csak azok előtt áll nyitva ez a lehetőség, akik valamennyi megtakarítással rendelkeznek. Most azonban érdemes még elkapkodni a „régi” áron a lakásokat. 2018 szeptemberében a fővárosban közel 470 épülő projekt volt. Az értékesítési arány jelentősen javult, hiszen mindenki siet még jó áron ingatlant vásárolni. A vidéki városokban körülbelül 490 projektről tudnak a szakemberek.

Forrás: https://www.oc.hu/ingatlanpiac/hirek/piaci-hirek

A fővárosban leginkább a XIII. kerületben lehet új lakásokat találni, hiszen itt 94 beruházás is folyamatban van. A budai oldalon a 3. kerületben érdemes körülnézni. A pesti oldalon a 9. valamint a 14. kerület az ahol több beruházás is elérhető a vásárlók számára. A négyzetméter árakat tekintve továbbra is a budai oldal vezet. A 2., 1., a 12. és az 5. kerületben a 2,2 millió forintos négyzetméter ár sem ritka.

Új ingatlan vásárlás esetén legyünk nagyon óvatosak és minden esetben nézzünk utána a beruházó „előéletének”. Eddig hány projektet építettek, a meglévő projektekkel mennyire elégedettek az ott lakók. Érdemes pár fórumra is beregisztrálni, hiszen az indexen is számtalan fórum található, ahol a lakóktól nagyon értékes információkhoz juthatunk. Itt megtudhatjuk, ha esetleg 2 éve nem sikerült egy garázst befejezni, vagy nincsen elkerítve a terület, esetleg nem épült meg a beígért játszótér.

Kép forrása: Pinterest.com
hirdetés