Ezért érdemes Szolnokon lakást vásárolni

Kép forrása: Pinterest.com

A vidéki nagyvárosok közül Szolnokon is érdemes lakást vásárolni, hiszen igen jó befektetésnek bizonyulhat. Ideális választás lehet egy panellakás, amely a központban található. Budapest nagyon drágának számít, de a nagyobb vidéki városokban is érdemes befektetni, ha minden hónapban fix bevételre szeretnénk szert tenni.

A kiegészítő jövedelem segítségével, bárki sokkal függetlenebbé teheti magát és ehhez nincsen másra szükség csak egy kiváló helyen lévő lakásra. A lakáskiadás passzív jövedelemnek minősül és problémamentes bérlő esetén különösebb megfeszítést nem is igényel. Az átlagosnál sokkal nagyobb hozam érhető el vele, mintha például csak a bankban lekötnénk megtakarításainkat. Az olcsó kamat és a színes hitelkínálat bárki számára elérhetővé teszi ezt a megoldást is. Vállalkozószellemű magánemberek is bátran belevághatnak egy ilyen jövedelem kiegészítésbe, fontos azonban, hogy megfelelően tájékozódjunk a bérbeadásra vonatkozó jogszabályokkal és kötelezettségekkel kapcsolatban, mint például a 2019-től életbe lépő adózást érintő változásokkal. A szolnoki panellakások közül a szigetelt, illetve a már felújított és egyedi mérős lakásokat érdemes megvásárolni. Ezekben a lakásokban a fűtőtestek is lecserélésre kerültek. Az elhelyezkedés természetesen egy nagyobb vidéki városban nem kiemelkedően fontos, mint például a fővárosban, hiszen nincsenek akkora távolságok és forgalom.

A lakás vételárán felül érdemes másra is odafigyelni. Nagyon fontos, hogy az adott lakásért mekkora bérleti díjat lehet elkérni. Egy átlagosnak mondható panellakás bérleti díja 75 000 és 150 000 forint között mozog méretétől és állapotától függően. Nagyon egyszerűen ki lehet számolni, hogy meg fog-e térülni a lakásvásárlás és a kiadás. A lakásvásárlásra és a lakás fenntartására fordított költségeket kell elosztani a lakáskiadásból származó költséggel. A vételár mellett számoljunk az ügyvédi költséggel, az illetékkel, az adóval és körülbelül éves szinten 1% amortizációval. Amennyiben hitelt veszünk fel a vásárláshoz, akkor annak is nézzük meg az anyagi vonzatát. Használtabb lakás vásárlása esetén számoljunk a felújítás költségeivel is, hiszen ma már egy tisztasági festés sem olcsó mulatság. Ide jöhet még a bútorok költsége is, amennyiben bútorozottan szeretnénk a lakást kiadni a bérlőknek. Az éves kiadhatóságot tekintve nem szabad 12 hónappal számolni, hiszen lesznek olyan hónapok, amikor a lakás üresen fog állni. Főleg az egyetemistákkal kapcsolatban fordulhat elő ilyen, hiszen amíg tart az iskola addig bérelik a lakást, de a nyári szünetben valószínűleg hazautaznak és nem szükséges számukra az albérletet fenntartani.

Szolnokon egy 42 négyzetméteres lakást már meg lehet vásárolni 7 millió forint környékén. Ezekben a panellakásokban általában két hálószoba is megtalálható, így ha diákoknak szeretnénk kiadni, akkor érdemes talán szobánként elkérni az albérleti díjat. Ilyen panellakást találatunk az Aranyi Sándor úton. A nyílászárók cseréje megtörtént és az erkély redőnyös. A zárt lépcsőház teszi biztonságossá a lakást. Amennyiben minimum 3 szobás lakás szeretnénk vásárolni, hiszen a cél a minél jobb kihasználtság, úgy a Malom úton illetve a Széchenyi városrészben is találunk megfelelő ingatlanokat 11-12 millió forint környékén. A teljesen felújított 67 négyzetméteres lakással kapcsolatban sok teendőnk nem lesz, hiszen ahogy átvesszük, a kulcsot máris bérbe lehet adni. A konyha, étkező, fürdőszoba járólapos, míg a szobák laminált parkettázottak. A napfényes szép lakás egy igen jó közösségű társasházban található meg. A lépcsőház rendezett és tiszta, így a leendő bérlők bizonyára szívesen költöznek majd be új otthonukba.

hirdetés