Fontos tudnivalók építkezés és telekválasztás előtt

Mindenki számára komoly elhatározás egy építkezésbe belevágni. Véleményem szerint jóval stresszesebb, mint egy kész ház vásárlása, viszont pont ez a szép benne, ugyanis a sok tervezés és idő belefektetése miatt válnak majd az üres falak egy igazi otthonná. Ha emellett tesszük le a voksunkat, alaposan tájékozódnunk kell mindenről és van pár alapszabály, amit mindenképp szem előtt kell tartanunk és fontolóra kell vennünk:

A legelső és talán az egyik legfontosabb kérdés a telekválasztás: Hol építkezzünk, azaz hol vásároljunk telket?
Mindenkinek mások az igényei, s mindenki mást részesít előnyben. A családos embereknek gyakran fontosabb, hogy az otthonuk közel legyen az iskolához és a munkahelyhez, valamint hogy nyugodt és barátságos környezetben nőjenek fel a gyermekek. Egyedülálló karrierista számára teljesen más tényezőket helyezhet előtérbe, példának okáért, hogy közel legyen mindenhez. Mindenki maga kell, hogy eldöntse, mik a számára fontos tényezők, s időt áldozni a telek kiválasztásához vásárlás előtt.

Ha határozottak vagyunk, s a munkahelyünk vagy a családunk egy bizonyos városhoz vagy városrészhez köt minket, akkor viszonylag könnyebb a döntés. Ha két vagy több lehetőség között is vacillálunk, érdemes egy „pro és kontra” listát készíteni, avagy a pozitív és a negatív érveket összegyűjteni és felírni, mi szól az egyes opciók mellett és ellen.

Természetesen mindenkinek nagyon fontos a vételár is. Ha már tudjuk, hogy hol szeretnénk álmaink otthonát felhúzni, nyilvánvalóan a helyi árakkal is tisztában vagyunk és mérlegeltük azokat. Mivel a mai gazdasági helyzet mellett, egy telek vásárlása, egy ház felépítése nem kis költséggel jár, ezért fontos az ingatlanra eleinte úgy tekinteni, mint egy befektetés. Az életben számos dolog történhet, ami miatt el kell hagyni az otthonunkat, vagy akár a lakóhelyünket is, ezért előnyös egy olyan telket megvásárolni, ami előreláthatólag nem veszít az értékéből, sőt akár a későbbiekben profitálhatunk belőle. A mai világban már számtalan módon tudunk informálódni, ne habozzunk akár profik és hozzáértők tanácsát is kikérni. Íme néhány tipp megfelelő ingatlanügynök megtalálásához.

Budapesten több olyan ingatlan is található, melyek akár befektetésnek is kiválóak lehetnek. Íme néhány példa:

A X. kerületi 50.000 nm-es fejlesztési terület rendkívül sok lehetőséget kínál. Óriási mérete miatt tökéletes lehet egy (vagy kettő) nagyobb luxus lakópark kialakításához, akár hozzá tartozó uszodával vagy étteremmel, kávézóval. Ilyen környezetben valószínűleg mindenki szívesen élne, hisz családok és egyedülálló személyek számára is minden igényt kielégít.

A luxus és a minimál stílus kedvelőit remek ajánlat várja a XII. kerületben. Budapest hegyvidéki panorámával rendelkező részen található a 904 nm-es telek, mely építési engedéllyel rendelkezik két nettó 110 m2-es minimál stílusú energiatakarékos ikerházra. A telek megvásárlása remek lehet például bővebb családi kör, baráti társaság számára. Akár három generáció is élhet egymáshoz közel, mégis a privát szférát nem zavaró távolságban. Azoknak, akik nem ilyesmiben gondolkoznak, lehet a telek megvásárlása akár bevételi forrás is, ha az ikerház felépítése után másik felét bérbe adják.

Természetesen rengeteg lehetőség van „klasszikus”  eladó telkek között böngészgetni, akik kisebb telket vásárolnának egy családi háznak. Például a XVII. kerületben található 538 nm területű telek csendes mellékutcában helyezkedik el, ezért tökéletes a környék nyugalomra vágyó családok számára, akik szeretnék elkerülni a város zaját. A környéken iskola és óvoda is található, ami még vonzóbbá teszi a telket.

Borítókép forrása: www.hausbau-portal.net
hirdetés