Amatőrként profi módon

Házépítés, lakásfelújítás – mind embert próbáló feladat. Érdemes terveket készíteni, ehhez viszont szükséges az építőanyagok ismerete.

Építkezés előtt állva sok fejtörést okozott az a tudat, hogy nem vagyok kellően felkészült azokból a tudnivalókból, melyek egy épület tervezését, kivitelezését, engedélyeztetését érintik. Ahhoz, hogy ebben a hatalmas küldetésben úgy tudjak részt venni, hogy követni tudjam a folyamatokat, értsem a terveket, ismerjem a szabályokat, beszerezzem a legjobb építőanyagokat, nagyon sokat kellett tanulnom. Az elmúlt hónapokban kijártam az “Otthon gyorstalpalót”, és elmondhatom magamról, hogy már nem tudnak “eladni” ezen a piacon!

Kellett hozzá jó néhány szakmai weboldal és ismeretterjesztő cikk elolvasása, feldolgozása. Kellett hozzá üzletek és építőanyag-kereskedések meglátogatása, építkezések megfigyelése, és nem utolsósorban épületek tanulmányozása.

Az alapok azzal kezdődtek, hogy megtanultam, miből épül fel egy ház. És hogy hogyan…

Minden egy tervvel kezdődik. Egy jó tervező nem azt rajzolja le, amit megálmodunk, hanem azt, amit az álmok alapján meg lehet és meg kell valósítani! Már az első lépéseknél meghatározó az épület energiahatékonysági minősítése, mely gondos alapanyagválasztást és kivitelezést tesz szükségessé. Ha itt kihagyunk egy lépést, azt bizony utólag nagyon nehéz javítani. Egy jó tervező így hosszú távon megéri a befektetést.

Egy ház mostantól csak legalább BB kategóriájú energetikai besorolás alapján kaphat építési és használatbavételi engedélyt. Ez azt jelenti, hogy az épület energiafelhasználásának közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek kell megfelelnie. Ezt többek között úgy érhetjük el, hogy a homlokzat, a padló, a födém, a padlás mind-mind szigetelve vannak, korszerű fűtéssel rendelkezik, és a szabálynak megfelelőek a nyílászárók is. Egy modern épületben manapság már megújuló energiaforrást is célszerű használnunk a működtetés biztosítására, mely környezetbarát és takarékos üzemeltetést tesz lehetővé.

Visszatérve a hőszigetelésre: manapság egy hőszigetelőanyagtól is többet várhatunk el, mint csupán maga a jó hőszigetelés. Egy ideális szigetelőanyag egyben kiváló hangszigetelő is, páraáteresztő, tűzgátló tulajdonságokkal bír. Ilyen anyag a ROCKWOOL kőzetgyapot, mely fenti előnyös jellemzőin túl rendkívül tartós termék, kedvező tulajdonságait hosszú évtizedeken át megtartja, hisz élettartama a vele szigetelt épület élettartamával megegyező.

A következő feladat azoknak az építőanyagoknak a beszerzése, melyek beépítése ezt lehetővé teszi. Ha már tudjuk, mit akarunk akkor ezzel a felkészültséggel indulhatunk is egy építőanyagkereskedésbe. Itt szinte minden alapanyagot megtalálunk, a vásárlásnak kizárólag a pénztárcánk terhelehetősége szabhat határt.

Ugyancsak érdemes időben utánanéznünk az éppen aktuális támogatásoknak, mellyel az állam segíti az környezetbarát és korszerű otthonok megteremtését, akár új építéséről, akár egy régebbi épület felújításáról legyen szó. És hosszú távon a prémium minőségű építőanyagok beruházási költségei megtérülnek, minőségük miatt hosszú távon biztosítják a házunk kényelmét, gazdaságos működtetését.

Már tudom, mit fogok beépíteni, és egészen biztos vagyok benne, hogy a most szerzett tudásomat kamatoztatni tudom az építkezés minden területén! És úgy, ahogy én, bárki felkészülhet, tájékozódhat és belevághat egy házépítésbe, egy felújításba, mert az információk a rendelkezésünkre állnak, sőt az internet és a telefon segítségével ezek beszerzéséhez még otthonunkból sem kell kimozdulni!

A cikk a ROCKWOOL Hungary Kft. támogtásával készült.

hirdetés