Kis előszobából hasznos tér

Általánosságban elmondható, hogy az otthonainkon belül a legkevesebb figyelmet az előszobák kapják. Ez nagy hiba, hiszen ez az első helyiség, amivel mindenki találkozik, aki belép hozzánk. Bizony, az otthonunk is megteszi azt a bizonyos első benyomást!

Valljuk be, az előszoba (ha egyáltalán van) akkor általában pici és ablak nélküli, és sokszor ide-oda ledobott kabátok, cipők és kulcscsomók otthona. Ha pedig nem szeretnénk, hogy egy zsúfolt, sötét és kacattal teli valami legyen, akkor érdemes pár dologra odafigyelni – mi segítünk!

Menjen, aminek mennie kell!

Az első lépés, hogy távolítsuk el azokat a berendezési tárgyakat, amik nem hasznosak. Ez a helyiség elsősorban nem a dekorálásról kell szóljon, hanem az okos térkihasználásról. Szabaduljunk meg mindentől, ami nem alkalmas tárolásra vagy túl nagy az előszoba méretéhez képest. Ebben a 2. kerületi családi házban is tökéletesen megvalósították a kevesebb több elvét, csupán két szék, egy kis asztalka és egy cipős szekrény került be:

Ahhoz, hogy kényelmesen tudjuk felvenni a cipőnket, elég például egy puff vagy egy pad, nem kell egy kanapét bezsúfolni. Az összes cipőnket sem érdemes itt tárolni, csak az adott szezonban, hétköznap gyakran használt darabokat. Az alkalmi vagy másik évszakban használt cipők kerüljenek máshova, ha megoldható.

Szekrények, polcok, dobozok

Az előszoba formája és mérete figyelembe vételével igyekezzünk olyan szekrényeket elhelyezni, ami a lehető legtöbb holmit elnyeli. Nagyobb befektetés egy plafontól a padlóig tartó beépített szerkény, de elképesztő mennyiségű ruhát és cipőt, sőt akár háztartási eszközöket is el tud nyelni és ha világos színűt választunk, még össze sem nyomja a szobát.

A cipős szekrény mellett nem árt, ha van egy pár “férőhelyes” polc vagy állvány, amire a nap mint nap használt cipők kerülhetnek. Még így is szem előtt lesznek, de egészen más az összhatás, mintha a fal mellett összevissza lennének lerakva, arról nem is beszélve, hogy akár fel is bukhatunk bennük.

Az előszobában hatványozottan igaz a már sokat emlegetett jó tanácsunk, hogy minél kevesebb dolog van szabadon, annál rendezettebb lesz az otthonunk összhatása és könnyebb lesz rendet tartani, ha mindennek van helye. Viszont az elkerülhetetlen, hogy hazaérve a kulcsot, a táskákat vagy a napszemüveget valahova letegyük: jobban járunk ha ennek fenntartunk egy kisebb polcot vagy szekrénykét, amin egy kosár ezeknek az apróságoknak van kijelölve.

Ebben a budapesti családi házban például a plafonig bepolcozott szekrényben vannak tárolódobozok, valószínűleg cipőket tartanak benne, nagyon praktikus és rendezett az összhatás:

 

Tükröm, tükröm

Keressünk helyet valamelyik falon egy szép nagy tükörnek. Ez két okból is nagyon jó lesz nekünk! Az egyik magától értetődik, indulás előtt egy gyors pillantással le lehet ellenőrizni, hogy minden a helyén van-e rajtunk. A másik ok, ami miatt érdemes felakasztani egy méretes tükröt pedig, hogy jól elhelyezve nagyítja a teret és megsokszorozza a fényt is.

Színek és dekor

Ha nem csak rendet szeretnénk rakni az előszobában, hanem kisebb felújítást is tervezünk, akkor a fal és a tapéta színének megválasztásával is sokat javíthatunk az előszoba hangulatán. Főleg ha kisebb előszobánk van, akkor érdemes semleges színű falfestéket választani és maximum egy kisebb részt színesre festeni vagy mintás tapétával díszíteni. Ha egy vidám, élénk színt vagy mintát választunk, akkor az feldobhatja szűk helyiséget, de vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba, mert az ellentétes hatást érhet el.

Amennyiben biztosra mennénk, szorítkozzunk a kiegészítőkre: egy színes váza vagy egy virágos, élénk kép a falra karaktert ad egy fehér, szürke vagy bézs előszobának is és ezeket bármikor cserélhetjük, ha meguntuk. Így döntöttek ebben a budapesti, 13. kerületi lakásban is, ahol a nőies alapszínek mellett az élénk színű virágok dobják fel a hangulatot:

Borítókép forrása: archzine.fr

 

hirdetés