Beltéri növény útmutató kezdőknek

Szobanövény-kisokos kezdőknek – Így ápold, hogy szép legyen!

Ha mindig is szerettél volna egy kis zöld oázist a lakásban, ám próbálkozásaidat egyik szobanövény sem díjazta, akkor válassz olyan növényeket, melyek képesek alkalmazkodni ahhoz, hogy nem dísznövénykertész végzettséggel rendelkezel és laikusként próbálsz boldogulni a növénygondozás göröngyös útvesztőiben.

Elnyűhetetlen cserepes növények

Egyes szobanövény fajták igazi túlélő hírében állnak, ilyen például az anyósnyelv, mely éppúgy tolerálja a túl sok, mint a túl kevés vizet. Ha jól érzi magát, akár egy méter magasra is megnőhet, ráadásul az egyik legjobb oxigéntermelő a lakásban.

Az agglegénypálma azoknak való, akik hajlamosak megfeledkezni az öntözésről és nem szívesen bajlódnak az átültetéssel sem, mivel ez a növény szűk cserépben érzi magát elemében és csak akkor kell megöntözni, ha már kiszáradt a földje.

A legszebb szobanövények egyike a könnyezőpálma, mely nagyon látványos, hiszen hatalmasra nő és csak annyi vizet igényel, hogy a talaj felső rétege nedves legyen. Ha szívesen feldobnád némi élővirággal a fürdőt, a szobapáfrány telitalálat ebben a helyiségben, mert imádja a párás levegőt, így szinte már a zuhanyzással letudhatod a gondozását.

A lakás egyik napfényes pontján remekül mutat majd az egzotikus külsejű jukka és csupán 4 hetente kell ellátni egy kis vízzel. Mellé teheted a szintén nap- és melegkedvelő aloe verát, mely nemcsak díszként szolgál, de kocsonyás belsejét bőrsérülésekre is bevetheted.

Ha nem tudsz elegendő világosságot biztosítani a növényeknek, akkor a legjobb választás a a filodendron, a futóka és a vitorlavilág, mert ezek a fajták kevés fény mellett is szépen fejlődnek.

Így ápold őket!

A szobanövények gondozása egyáltalán nem ördöngösség, csupán néhány alapszabályt kell betartanod.

  • Helyezd a növényt a hozzá mellékelt gondozási útmutató szerinti fényellátású helyre.
  • Legyen a cserép alján egy vízáteresztő nyílás, mely segít elkerülni a pangó víz okozta gyökérrohadást.
  • Mindig az adott fajtára kifejlesztett tápoldatot használd.
  • Fűtési szezonban párásíts és mindig távolítsd el a port a levelekről.
  • Szobahőmérsékletű vízzel locsolj.
  • A virágzó növényeket helyezd déli fekvésű ablakba.
  • A sárguló levelek általában a túlöntözés jelei, ezért hagyd kiszáradni a földjét, míg a száraz, barna levelek vízért kiáltanak.
  • Óvd a növényeket a huzattól, mert ezt egyikük sem kedveli.

Ha strapabíró szobanövényeket választasz és betartod a fenti tanácsokat, biztos lehetsz benne, hogy egészséges levelekkel hálálják meg a törődést.

Készen állsz a szobanövények gondozására?

Ha kertápolási tippek is érdekelnek, kattints ide! (X)

Kép forrása: https://www.pikrepo.com/fuugb/green-plant-on-white-ceramic-pot
hirdetés