Még az ingatlanárakat is befolyásolja a babaváró hitel

Kétszeresen is túlszárnyalta még a legmerészebb várakozásokat is a babaváró hitel sikere. Erre az esztendőre ugyanis mintegy 200 milliárd forint folyósítását jövendölték, ám úgy alakult, hogy a valóságban ez a szám 400 milliárdra dagadt.

A júliustól elérhető, teljesen új fajta támogatást nyugodtan nevezhetjük sikertörténetnek. A babaváró hitel ugyanis számtalan családnak nyújt megoldást a megfelelő körülmények megteremtésére. Az is beszédes, hogy az ügyfelek 90 százaléka a maximális összeget igényli, persze hozzájárult, hogy a szakértők által előre felvázolt 200 milliárd forintos idei kifizetés helyett a duplájánál is több került a családokhoz.

Nagyot robbant a babaváró hitel

Egy pénzügyi szakértőnk szerint az igénylések számához képest viszonylag alacsony az elutasítások száma. Jellemző ok lehet például, hogy a házaspár együtt sem éri el a megfelelő jövedelmi szintet. Az állam ugyanis csak azoknak szeretne hitelt adni, akik feltételezhetően képesek is lesznek visszaadni. Ellenkező esetben az ingatlan elvesztésével járó végrehajtási eljárásra lenne szükség, ami nyilvánvalóan ellentétes a hitelt igénybe vevő érdekével.

Ha először elutasítják, másodszor még sikerülhet

Többek igényét is a benyújtáskor hiányzó dokumentumok miatt utasították vissza. Természetesen nekik lehetőségük volt a pótlásra, és annak sem kell feltétlenül letennie a lehetőségről, aki egyelőre kevesebbet keres a kelleténél. Mihelyt jobban jövedelmező állást talál, a próbaidő lejárta után már fel is keresheti újra az ügyintézőjét.

Aki megfelel, automatikusan megkapja a pénzt

Aki minden feltételnek megfelel, természetesen automatikusan megkapja a támogatást. A szabad felhasználású babaváró hitelt a legtöbben lakáscélra használják fel. Egyes elemzők szerint éppen ez az oka, hogy nem mindenki örül a program bevezetésének: a gyermektelen lakáskeresők kifejezetten rosszul jártak. Megfigyelhető ugyanis, hogy a nagyvárosokban pontosan annyival növekedtek az ingatlanok értékei, mint amennyi az babaváró hitelben megigényelhető összeg. A támogatás megjelenése előtt sokan kivártak, mert arra voltak kíváncsiak, vajon befolyásolja-e a program az ingatlanpiacot. Ma már tudjuk, hogy igen.

Több a házasságkötés

A babaváró támogatás másra is hatást gyakorolt: statisztikailag kimutatható, hogy a XXI. században sokan már nem tartják fontosnak a házasság intézményét. Mivel a hitelt viszont csak házasok vehetik igénybe, a bevezetés óta anyakönyvvezetők elmondása szerint megugrott a házasságkötések száma.

A babaváró hitel legnagyobb előnyei:

-Jól járnak az igénylők

-Házasságkötésre ösztönöz

– Emelkedik az ingatlanok értéke

– Felpezsdül a piac

Ha egy gyors videót is megnéznél a babaváró hitel kapcsán, akkor ezt ne hagyd ki:

 

hirdetés